Fruška gora

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Fruška gora

Fruška gora (mađ. Tarcal, lat. Alma Mons) je planina u sjevernom dijelu Srijema, većim dijelom smještena u Srbiji, a manjim u Hrvatskoj.

Planina se proteže oko 80 km zapad-istok i oko 15 km sjever-jug s najvišim vrhom Crveni čot, koji se nalazi na 539 m nadmorske visine. Obronci Fruške gore poznati su po vinogradima, koji imaju veliki ugled u regiji. Od 1960. godine veći dio planine (25.525 ha) pretvoren je u Nacionalni park Fruška gora.

Veći gradovi kojima je okružena Fruška gora su Sremska Mitrovica, Ruma i Inđija na južnom dijelu, dok su sjeverno od planine Sremski Karlovci, Novi Sad, Beočin i Bačka Palanka kao i gradovi u Hrvatskoj: Vukovar i Ilok.

Ime planine dolazi od starog srpskog naziva za Franke (jed. Frug, mn. Fruški), pa bi prijevod naziva planine glasio Franačka planina.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]