Funkcija realne varijable

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)

U matematici, funkcija realne varijable je matematička funkcija čiji je domen realna osa. Slobodno rećeno, za funkciju realne varijable uzima se svaka funkcija čiji je domen podskup realne ose.

Funkcije realne varijable su bile klasini predmeti proučavanja u matematičkoj analizi, posebno u realnoj analizi. U tom kontesktu, za funkciju realne varijable se smatrala funkcija realne vrijednosti realne varijable, to jest, funkcija čiji su domen i kodomen realni brojevi. Međutim, zbog njihove pogodnosti u oblastima kao što je Fourierova analiza, uobičajno je razmatrati kompleksne funkcije realne varijable, to jest, funkcija čiji je domen skup realnih brojeva, a čije je područje skup kompleksnih brojeva.

Do uvođenja funkcionalne analize 1920tih godina, proučavanje funkcija realne varijable je bilo jedno od dvije glavne podoblasti matematičke analize. Druga podoblast je bila proučavanje funkcija kompleksne varijable, poznata i pod nazivom kompleksna analiza.