Gamepad

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Primjer Nintendo gamepada
Xbox 360 gamepad

Gamepad je vrsta upravljača koji se drži sa obje ruke gdje se oba ručna palca koriste za upravljanje samim komandama koje se nalaza na upravljaču. Obično gamepad sadrži od direkcijskih dugmića (gore, dolje, lijevo, desno) na desnoj strani i akcijskih (obično dugmad koja imaju određenu funkciju u nekoj igri) na lijevoj strani.

Smjer upravljanja se obično upravlja pomoću četiri-ugaonog šeširića u obliku plusa (tzv. D-pad), dok skoro svi moderniji upravljači imaju i analognu dršku sličnu džojstiku ali mnogo manjih dimenzija. Prvi put analogna drška je predstavljena 2001. godine u Emerson Arcadia kontroleru, dok će se vremenom takva vrsta upravljača pojaviti na svim drugim upravljačima poznatih igračih konzola.

Dodatna dugmad su obično postavljena na zadnjem dijelu gamepada, središnjem: start, select, i mode dugmadima, kao i sve češća upotreba internih motorića za simulaciju scene koja je u igri (kao što je prelaženje preko neke prepreke gdje se motor uključuje).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]