Gnom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jedna od ilustracija gnoma

Gnomi su fiktivna bića koja se često pojavljuju u fantastičnim romanima. Najčešće oni predstavljaju mala stvorenja koja žive na ili pod zemljom. Često ih se poistovjećuje sa vrtnim patuljcima, pa su oni nerijetko zamišljeni kao mali bradati čovječuljci u odjeći čarobnjaka.

U trilogiji Gospodar prstenova su predstavljeni kao stidljive dobroćudne kreacije koje žive ispod zemlje. Prema Tolkinu, oni su sjajni mehaničari i inženjeri. Stvaraju mnoge mašine. Njihovo glavno vozilo su mehanički hodači. Njihov grad su uništila podzemna čudovišta i otad žive sa patuljcima.

Također se pojavljuju i u romanima Harry Potter. J. K. Rowling ih je predstavila kao male priglupe stvorove smećkaste kože i glave oblika krompira koji žive u velikim vrtovima. Obično žive u grupama i nemaju magične sposobnosti. Rowlingova spominje proces razgnomljavanja, odnosno, čišćenja vrtova od gnoma. Razgnomljavanje se vrši tako što se uzme gnom, zavitla se njime i baci se što dalje, tako da se ne zna sam vratiti u svoje sklonište. Također spominje da se to treba brzo uraditi jer bi inače gnom ugrizao svojim malim, ali oštrim zubićima osobu koja razgnomljava vrt.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]