Gordana Magaš

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gordana Magaš
Rođenje (1948-10-24) 24. oktobar 1948. (starost: 70)
Sarajevo, FNRJ

Gordana Magaš je rođena 24. Oktobra 1948. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.
Završila je Drugu gimnaziju Ognjen Prica, odsjek Fizika-Matematika, poslije pohađa studij Fizike i odsjek glume pri Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Balet, drama, opera, mjuzikl, opereta[uredi | uredi izvor]

1953. godine postaje članica Baleta u Pionirskom pozorištu i učestvuje u svim dječjim baletskim predstavama, jedna od zapaženijih uloga, je uloga Snježane u predstavi Snježana i sedam patuljaka. 1956. godine upisuje Baletni studio pri Narodnom pozorištu a 1963. godine počinje volontirati u Baletu Narodnog pozorišta. 1966. godine postaje profesionalni član Baleta Narodnog pozorišta gdje ubrzo dobiva status soliste-epizodiste. Ostvaruje zapažene uloge u baletima: Labudovo jezero, Žizela, Ohridska legenda, Licitarsko srce, Adam i Eva, Ofelija, Satana, Španski kapričo, Na plavom Dunavu... Također od 1971. godine, pa na dalje, ostvaruje kao glumica niz uloga u dramama: Karadžoz, Vukodlaci, Tamo-amo, Višnjik... Zapaženije uloge imala je i u Operama kao što su: Karmen, Prodana nevjesta, Paučina, Don Huan. Najznačajnije uloge ostvaruje u mjuziklima: Kiss me Kate, Obećanja, obećanja i u opereti Mala Florami. 1983. godine odlazi, tri godine ranije, u tadašnju, benificiranu, baletsku mirovinu iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Vokalni solist[uredi | uredi izvor]

1963. godine sa VIS Lutalice kao vokalna solistkinja ostvaruje mnogobrojne koncerte u FIS-u, Slozi, Domu policije... 1981. godine nastavlja sa pjevačkom karijerom u grupi Sar e Roma sa kojom učestvuje u programima TVSA, TV Novi Sad, TV Podgorica, koncertu u Vatroslavu Lisinskom u Zagrebu...

Manekenstvo[uredi | uredi izvor]

1971. godine završava Školu za manekene u klasi Irene Uhl i učestvuje kao manekenka na mnogim značajnim modnim revijama ex YU.

Koreografija[uredi | uredi izvor]

1974. godine postavlja temelje modernog plesa u BiH i do 1991. godine sa svojom baletnom grupom radi kao saradnik, plesač i koreograf za TV Sarajevo, TV Beograd, TV Zagreb i TV Podgorica. Kao koreograf i saradnik za scenski pokret učestvovala u predstavama: Pseće srce, Duplo dno, Balkanski špijun, Gospođa Ministarka, Don Huan se vraća iz rata, Galilejevo uzačašče, Neron, Bez trečeg... Od 1982. do 1986. godine jedan je od koreografa za proslavu Dana mladosti - 25 Maj koji se održavao na stadionima Beograda, Sarajeva i Peći, sa više hiljada učesnika. Od 1982. do 1988. godine stalni je član i koreograf organizacije za izbor Miss YU. 1983. godine osniva vokalno-plesni, dječiji ansambl Kike i čuperci, sa kojima kao i sa svojom Baletnom grupom učestvuje u programima za sarajevske Olipmijske igre. Zahvaljujući mnogobrojnim muzičkim TV spotovima, TV serijama, emisijama i nastupima, 1985. godine proglašena je među 10 najuspješnijih žena ex YU. Radila je, kao koreograf, scenske nastupe za Evroviziju, za muzičke numere izvođača: Danijel Popović - 1983, Vlado Kalember i Izolda Barudžija - 1984, Maja Tatić - 2002.

Studio baleta, modernog plesa i aerobika[uredi | uredi izvor]

1983. godine otvara i prvi Aerobik klub u ex YU i objavljuje prvu audio kasetu Pokrenimo se malo sa diktiranim vježbama aerobika uz muzičku podlogu. 1985. godine osniva prvi dječiji Baletni studio u CDA. Od 1987. do 1991. godine vodi Baletni studio u Dom-u Mladih - Skenderija i u multimedijalnom centru Stella Media na Mojmilu. Oko 500 djece je pohađalo oba Baletna studija.

1992-2012[uredi | uredi izvor]

Od 1992. do 1995. godine kao Art direktor agencije Stella Media, organizuje i realizira preko 400 programa među kojima su: Izložba u haustoru, monodrama Priče iz haustora, Ljiljani moga djetinjstva, Fest abažur, Sarajevski inžinjering, Sarajevski ratni kuhar te dječije predstave: Halo,halo, Žaljubljeni žmaj kao i Izložba starog nakita... Od 1993. godine počinje raditi na Akademiji scenskih umjetnosti gdje radi i danas - 2012, odsjek gluma, kao predavač za predmet Ples. 1994. godine, jedan je od osnivača Udruženja Obrazovanje gradi BiH-Sarajevo. Od 2003. do 2011. godine kao Art direktor i koreograf realizira turističko-ekološki projekat Eco Queen.

Film[uredi | uredi izvor]

Kozara, Sarajevski atentat, Dobrovoljci.

TV serije[uredi | uredi izvor]

Karadžoz, Hvala na pažnji, Svakog petka iz početka, Discobik i repobik, Pokrenimo se, TV Kabare, Na ti, Teversenove bajke...

TV drama[uredi | uredi izvor]

Zagrljenici

Povelje, zahvalnice i nagrade[uredi | uredi izvor]

Dobitnik je mnogobrojnih povelja i zahvalnica, među kojima su:

1988 – UNICEF - za izuzetne doprinose u korist djece svijeta - Beograd
1971, 1999, 2000 – Narodno pozorište Sarajevo
1996 – Organizacioni Komitet IAAF Atletskog mitinga solidarnosti - Sarajevo
1999, 2009 – UG Obrazovanje gradi BiH - Sarajevo
2002, 2011 – Opća bolnica - Sarajevo, Opća bolnica Prim.Dr. Abdulah Nakaš -Sarajevo
2006/2007 – Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu - Sarajevo, nagrada Dr. Razija Lagumdžija, za pedagoški i umjetnički rad u toj akademskoj godini.

Živi i radi u Sarajevu, BiH.