Grb Kube

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grb Kube

Grb Kube leži na štitu sa zlatnim ključem u gornjem dijelu koji simbolizira ključnu poziciju Kube između dvije Amerike. Izlazeće sunce simbolizuje rađanje novog naroda, a pet linija kubansku podjelu u kolonijalnom dobu. Grb je usvojen 24. aprila 1906.

Grb je kreirao Miguel Teurbe Tolón 1849.[1][2] i usvojen je 24. 4. 1906. godine.

Zvanični opis[uredi | uredi izvor]

Kubanski zakon opisuje grb na slijedeći način:[3]

Grb je simbol nacije koji je formiran od dva luka jednakih krugova, isječenih udubljenja jedan prema drugom, kao u šiljastom kružnom štitu. Podijeljen je na dvije trećine svoje visine, gdje ga dijeli vodoravna linija. Sastoji se od tri prostora ili polja: vrh predstavlja more, na svojim stranama, desnoj i lijevoj, nasuprot jedan drugome, dva rta ili kopnene tačke, između kojih se, zatvarajući tjesnac koji formiraju, protežu s lijeva na desno, ključ sa debelom stabljikom, okrenutim prema dole, a za njegovu pozadinu izlazeće sunce sa svojim zrakama koje se protežu kroz nebo krajolika. U donjem prostoru ili polju s njegove lijeve strane nalazi se pet naizmjenično raspoređenih zavoja, iste širine, tamnoplave i bijele boje, pri čemu je plava najviša, a sve su zabačene s lijeva na desno. U donjem prostoru ili polju s njegove desne strane, lik pejzaža koji predstavlja dolinu, u njegovom središtu uzdiže se kraljevska palma, s najvišim pupoljkom srednjeg lista, koji stoji uspravno, a na pozadini dvije planine i vedro nebo. Štit je oslonjen na snop štapova, čiji je donji kraj vezan crvenom vrpcom ukrštenom u dnu, koja strši ispod vrha štita. Iznad, koji strši iz središnjeg dijela štita, nalazi se snop štapova povezanih crvenom kružnom vrpcom. Kruna snopa štapića prekrivena je frigijskom kapom crvene boje okrenutom udesno, a oslonjena je na jedan od štapića koji je blago izbočen. U središnjem dijelu kapice je bijela zvijezda petokraka, jedan od vrhova prema gore. Ne prevazilazeći krajnju desnu i krajnju lijevu tačku luka štita, dvije grane, sa svojim plodovima, graniče s njim, jedna od lovora s desne strane, a jedna od hrasta crnike s lijeve strane, okrenute prema njoj i ukrštene na donjem kraju štita, iza snopa štapova.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Cuba's National Seal". Círculo Güinero de Los Ángeles. Arhivirano s originala, 16. 6. 2007. Pristupljeno 5. 10. 2022.
  2. ^ "El Escudo Cubano". CubaFlags.com. Pristupljeno 7. 7. 2005.
  3. ^ "Ley de los símbolos nacionales, Art. 12". Arhivirano s originala, 20. 10. 2020. Pristupljeno 25. 11. 2022.