Hadžibeg

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hadžibeg
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaTracheophyta
RazredMagnoliopsid
RedCornales
PorodicaHydrangeaceae

Hadžibeg, ili velelisna hortenzija (latinski: Hydrangea macrophylla) je vrsta cvijeta iz porodice hydrangeaceae. Divlje raste u Istočnoj Aziji naročito u Kini i Japanu gdje se već vijekovima uzgaja, dok se u Evropi uzgaja po vrtovima i bašćama.

Opis[uredi | uredi izvor]

Izraz macrophylla znači nešto što je velikio, krupno ili dugolisno. Hadžibeg može narasti čak do visine 8 metara u obliku grma ili manjeg stabla, počinje cvjetati u kasno proljeće i rano ljeto. Ova vrsta je karakteriozvana po tome što zahtijeva puno vode.

Boje i kiselost zemljišta[uredi | uredi izvor]

Cvjetovi hadžibega mogu biti različitih boja kao što su plavi, crveni, rozi, svijetloljubičasti ili tamnoljubičasti a to zavisi od pH vrijednosti zemljišta. Kiselo zemljište (pH ispod 7) obično će proizvesti boju cvijeta bližu plavoj, dok će alkalno tlo (pH iznad 7) proizvoditi cvijeće više roze boje. Ovo je uzrokovano promjenom boje pigmenata cvijeća u prisustvu aluminijskih iona koji se mogu uzeti u hiperakumulirajuće biljke. Naučnici ne razumiju zašto se to događa, da li je to zbog grabežljivaca ili zbog privlačenja oprašivača.

Reference[uredi | uredi izvor]