Hakija Kulenović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Hakija Kulenović (1905-1987) akademski slikar, bio je potpredsjednik Saveza likovnih pedagoga Jugoslavije i profesor Više pedagoške škole Sarajevo.

Hakija Kulenović je, nakon studija slikarstva u Beogradu i Parizu, započeo svoje slikarstvo tridesetih godina prošlog vijeka u Šapcu a poslije Drugog svjetskog rata u Sarajevu. Kao lijevo orijentisani intelektualac u svojim slikama predstavljao je likove kojim je ukazivao na život običnih a na svoj način dostojanstvenih ljudi.

S istom sviješću o odgovornosti umjetnika za vrijeme u kojem živi, slikao je motive obnove i izgradnje zemlje, omladinske radne akcije, izgradnju velikih hidroelektrana i pruga. Tokom cijelog svog stvaralačkog vijeka privlačio ga je bosanski i mediteranski krajolik a ostavio je i nekoliko lijepih veduta Sarajeva i portreta.

Slikao je u tehnikama akvarela i ulja na platnu, na način koji se obično naziva realističkim, ponekad naslonjenim na njegove pariske uzore, ali je u taj u manir unosio svoj temperament i gestu. Istovremeno, bio je jako angažovan kao likovni pedagog i zaslužan je za uvođenje u osnovne i srednje škole nastave slobodnog dječijeg likovnog izraza koji odgovara dječijem psihofizičkom uzrastu. Za takve potrebe nastave izveo je na Pedagoškoj akademiji više generacija nastavnika likovnog odgoja i likovne kulture.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]