Heimdall

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Heimdall vraća Brisingamen Freyi

Heimdall je jedan od bogova u Nordijskoj mitologiji

Osobine[uredi | uredi izvor]

Heimdall je čuvar bogova koji će zapuhati u rog Gjallarhorn ako se opasnost pridruži Asgardu. Njegova čula su tako razvijena da može čuti kako trava raste i vidjeti do druge strane svijeta. San mu uopšte nije potreban.

On je sin devet različitih majki i zovu ga Bijeli Bog. Njegov dvor se zvao Himinbjorg (Nebeska Planina), a njegov konj Gulltoppr (Zlatni-vrh).

Opisi[uredi | uredi izvor]

Heimdallova sudbina je da bude zadnji koji će umrijeti na Ragnaroku. On i Loki će se međusobno ubiti.

Izgubljena Heimdallargaldra je možda sadržavala sljedeću avanturu koja se spominje i u pjesmi Husdrapa, Ulfra Uggasona od koje ostaju samo neki djelovi:

Jednom se Freya probudila i otkrila da joj je neko ukrao Brisingamen. Heimdall joj je pomogao da traži lopova i svremenom ga je i našao. Lopov je bio Loki, bog prevare, oni su se borili i Heimdall je pobjedio i vratio Brisingamen Freyi.