Kvasir

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Kvasir je bog u Nordijskoj mitologiji. On je stvoren od pljuvačke svih bogovi i tako je postao najmudriji od svih Vanira ali ga Fjalar i Galar, dva brata patuljka, brzo ubivaju u svojoj pećini. Pomješali su njegovu krv sa medom i sačuvali je; krv se pretvorila u magičnu medovinu koja inspiriše pjesnike. Kasnije su ubili Gillingira i njegovu ženu.

Div Suttungur, ljut zbog ubistva njegovog oca Gillingira i njegove majke, nosi patuljke na more i stavlja ih na greben kojeg će potopiti visoka plima. Patuljci mole Suttungura da ih poštedi, nudeći mu dragocjenu medovinu koju su dobili. Suttungur nosi medovinu svome domu i sakriva je na mjesto zvano Hnitbjorg, i stavlja svoju kćerku Gunnold da ga čuva.

Odin jednog dana napušta svoj dom i putuje na određeno mjesto je gdje devet robova prenosil slamu. Pitao ih je da li bi željeli da im naoštri kose i svi su se složili. Odin je onda izvadio belegiju i dobro im naoštrio kose. Toliko su bili zadivljeni kako im kose sada dobro kose da su odma h pitali Odina da im je proda belegiju. Odin je rekao da bi je prodao samo po velikoj cijeni, ali oni su i dalje nastavili. On je bacao belegiju u zrak i robovi su skakali za njom sa tolikom željom da su jedni druge izboli kosama.

Odin je tada tražio prenočište kod gospodara mrtvih robova Baugija, koji je bio Suttungurov brat. Baugi je očajavao zbog mrtvih robova. Odin je slagao da se zove Bolverker i ponudio je da radi umjesto mrtvih robova. Zauzvrat je tražio kao platu da se napije Suttungurove medovine.

Baugi je odgovorio da on nema nikakve kontrole nad medovinom, jer je Suttungur insistirao da je zadrži samo za sebe, ali se složio da pođe sa Bloverkerom (Odinom) da je proba dobiti. Odin završava zadatke devet robova preko ljeta i kada je zima došla on je zatražio obečanu platu. Odputovali su do Suttungurovog doma i kada je Baugi rekao svome bratu o dogovoru Suttungur je odbio da podjeli ni kap svoje voljene medovine. Bolverker je predložio Baugiju da bi mogli dobiti medovinu prevarom i ovaj se složio.

Odin je napravio bušilicu zvanu Rati i rekao Baugiju da probuši kroz kamen koji mu smeta da dođe do medovine, kada je rupa bila izbušena, Odin se pretvara u zmiju i prolazi kroz rupu. Baugi, vjerujući da je prevaren gura bušilicu u rupu za Odinom ali promaši.

Odin je nastavio do mjesta gdje je Gunnlod čuvala medovinu i spavao je sa njom tri noći nakon čega je ona pristala da mu da tri gutljaja tog dragocjenog pića. Odin je svu medovinu popio sa tri masivna gutljaja i pretvorio se u orla da bježi nazad u Asgard. Odin sada daje Suttungurovu medovinu zvanu "Medovina Poezije" Aesirima, Valkyrijama za oživljavanje mrtvih heroja na njihovom dolasku i svima koji imaju sposobnost da komponuju.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Mitologija