Ragnarok

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Poštanska markıca koja prıjazuje Odınovu smrt.

U Nordijskoj Mitologiji Ragnarok ("Sudbina Bogova") je borba na kraju svijeta. Boriće se Æsiri, koje vodi Odin i vojska haosa (Loki i njegova čudovišna djeca, kao i između ostalih Jötnari). Ne samo što će većina bogova,divova i čudovišta nestati u ovom apokaliptičnom sukobu, nego će i skoro sve ostalo u univerzumu biti uništeno.

U Vikingškom ratničkom društvu, smrt u borbi je najveca cast koju čovjek može zaslužiti. Osoba može zaraditi pogrebni život u Helu (pakao)zbog smrti u krevetu. Dok se mjesto u Vallhalli zarađuje umiranjem sa čašću u borbi. Ovo se prenosi u vjerovanje u penteon bogova koji ce sami jednog dana umrijeti tokom borbe u Raknaroku. Tačno šta će se dogoditi, ko će se sa kim boriti i sudbine učesnika u ovoj borbi su dobro poznate Nordijskim narodima iz saga i narodne poezije.