Forseti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Forseti (Staro Nordijski "Predsjedavajući", na moderno Islandskom "predsjednik") je Aesirski bog pravde, mira i istine u Nordijskoj mitologiji. On je sin Baldera i Nanne. Njegov dom je bio Glitnir što znači isijavanje jer je taj dvor imao srebren plafon i zlatne stubove koji su isijavali svjetlost koja se mogala vidjeti iz velike daljine.

Forseti je smatran najmudrijim i najelokventnijim bogom u Asgardu. U kontrastu njegovom kolegi bogu Tyru koji je presjedavao u krvavim poslovima kaznenog zakona, Forseti je sudio u slučajevima sukoba i prepirke i rješavao ih dogovorom. On je sjedio na svom dvoru, djeleći pravdu onima koji su je tražili i rečeno je da je bio u stanju da uvijek nađe rješenje sa kojim će svi biti sretni. Poput njegovog oca Baldera on je bio nježan bog i volio je mir i tako svi oni kojima je on sudio su mogli da žive u sigurnosti sve dok su se držali presude. Forseti je bio tako poštovan da su se samo največe zakletve zgovarale u njegoovo ime.

On se ne pominje kao ratnik tokom Ragnaroka, pa se predpostavlja da se kao bog mira suzdržao od borbe.

Heligoland[uredi | uredi izvor]

Forsetijevo svetište je bio Heligoland. Prema legendi dvanaest Asegeira ili drevnih su nekad lutali po cijeloj Skandinaviji sakupljajući lokalne zakone. Htjeli su da pokupe najbolje zakone od svih plemena i da ih sklope u jedan set zakona koji se mogu primjenjivati na svima i tako ih ujediniti u miru.

rečeno je da nakon što su sakupili zakone iz svih regiona da su krenuli na morsko putovanje do dalekog mjesta gdje bi mogli u miru da diskutiraju o procesu kompilacije zakona. Ali velika oluja se digla i dok su se borili sa olujom zamolili su Forsetija da ih spasi. Odjednom se trinaesta osoba pojavila na brodu i odvela ih je sigurno na napušteno ostrvo. Tamo je ta osoba (predpostavlja se da je to bio sam Forseti) rastavila zemlju i izvor se stvorio. Nakon toga je izdiktirao unificirani zakonik koji je najbolje ujedinio razne lokalne zakone i odjednom nestao.

To ostrvo je postalo mjesto obožavanja Forsetija i izvor je postao sveto mjesto. Ostrvo je postalo poštovano i nijedan Noridjac nije smio da ga napadne od straha da ne bi dobio kaznu koja bi ga poslala u kraljevstvo Hele.Svi važniji legalni skupovi su održavani na ostrvu. Sporovi su vođeni samo tokom dana i nikada u zimu.