Hematurija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Istaložena krv u mokraći nakon centrifugiranja

Hematurija (latinski: Haematuria) je naziv za prisustvo crvenih krvnih zrnaca u mokraći. Razlikuju se makrohematurija i mikrohematurija.

  • Mikrohematurija predstavlja malu količinu krvi odnosno tragove eritrocita u urinu, koji su vidljivi isključivo pod mikroskopom.
  • Makrohematurija predstavlja prisustvo većih količina krvi u urinu, što je vidljivo i golim okom.

Hematurija je najčešće znak prisustva kamenca ili tumora ili nekog drugog poremećaja u ureterima, mokraćnoj bešici, prostati, uretri i bubrezima. Također se može javiti i prilikom udarca u predjelu abdomena. Ako se pored eritrocita nađu i leukociti to je najčešće znak prisustva infekcije.

Za razliku od hematurije, hemoglobinurija je naziv za prisustvo hemoglobina u mokraći.


Star of life.svg Nedovršeni članak Hematurija koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.