Hrast kitnjak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hrast kitnjak
Ilustracija dijelova hrasta kitnjaka
Ilustracija dijelova hrasta kitnjaka
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaMagnoliophyta
RazredMagnoliopsida
RedFagales
PorodicaFagaceae
RodQuercus
VrstaQ. petraea
Dvojno ime
Quercus petraea
L.

Hrast kitnjak (Quercus petraea) je bjelogorično drvo iz roda hrastova, porodice Fagaceae.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Raste na brežuljkastim i brdskim položajima, Srednje i Južne Evrope, te Zapadne Azije. U Bosni i Hercegovini je autohtona vrsta drveća.

Izgled[uredi | uredi izvor]

Naraste do 40 m u visinu. Debljina debla može biti i 1-3 m prsnog promjera. Kora debla, mnogo je tanja i pliće ispucala nego kod hrasta lužnjaka. Pupovi su smeđi, goli, čunjasto–ušiljeni. Izbojci su goli. Lišće je 8-12 cm dugo, obrnuto jajoliko, podjednakih lapova (5-7 pari), s donje strane slabije dlakavo uz srednju žilu. Peteljka je 1-3 cm duga. Plod je žir, kraći i deblji od žira, hrasta lužnjaka, jednolično svjetlo-žućkaste boje. Ima manje raskošnu krošnju nego hrast lužnjak. Ženski cvatovi kod hrasta lužnjaka imaju kratku stapku, dok kod hrasta kitnjaka nemaju stapku, već su sjedeći. Cvate u aprilu i maju, žirevi se drže 2-5 zajedno.

Ekološke osobine[uredi | uredi izvor]

Ne pojavljuje se na vlažnim tlima, slabo na vapnenastoj podlozi, voli kiselo tlo. Njegove šume su u velikoj mjeri iskrčene za potrebe poljoprivrede. Voli svjetlost, na zasjenu je manje osjetljiv od hrasta lužnjaka. Otporan je na prašinu i otrovne plinove. Njegovo drvo je vrlo visoke kvalitete. Uzgaja se u šumama do dobi od 120 godina. To mu je optimalna zrelost. Fiziološka zrelost je i do 1000 godina.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]