Hudson (rijeka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hudson
Pogled na most Bear Mountain Bridge, koji premošćuje rijeku Hudson
Države Sjedinjene Američke Države, New York, New Jersey
Dužina507 km
IzvorU blizini jezera Lake Tear of the Clouds i Henderson Lake
NV izvora1.399 m
UšćeUpper New York Bay
NV ušćam
Prosječni protok620 m3/s
Površina sliva36.260 km2

Hudson je rijeka u Sjevernoj Americi. Protiče od sjevera ka jugu i uglavnom kroz teritoriju američke savezne države New York.

Izvire ispod planinskog masiva Adirondack, na nadmorskoj visini od 1.399 metara. Protiče kroz dolinu Hudson i između gradova New York i Jersey City ulijeva se u Atlantski okean. Rijeka Hudson predstavlja i granicu između američkih država New York i New Jersey kao i granicu između pojedinih okruga na sjeveru. Donji dio rijeke formira estuarij, obuhvatajući i Hudson fjord,[1] formiran tokom zadnje faze ledenog doba, prema procjeni prije 13.300 do 26.000 godina.

Historija[uredi | uredi izvor]

Rijeka je nazvana u čast engleskog moreplovca i istraživača Henryja Hudsona, koji je za Istočnoindijsku kompaniju 1609. godine istraživao područje oko rijeke. Po istom istraživaču je nazvan i kanadski Hudsonov zaliv. To područje je ranije istraživao i italijanski istraživač Giovanni da Verrazzano, za potrebe kralja Franje I. 1524. godine. Tokom te ekspedicije, postao je prvi evropljanin koji je ušao u Gornjonjujorški zaliv, za kojeg je smatrao da je estuarij rijeke Hudson. Holanđani su rijeku nazvali Sjeverna rijeka, koja je zajedno sa rijekom Delaware, koju su nazvali Južna rijeka, formirala kičmu holandske kolonije Nova Holandija. Novoformirana naselja kolonije su se formirala uz rijeku Hudson, koja je imala strateški značaj kao kapija za prodor ka unutrašnjosti, što je dovelo do dugogodišnje konkurencije između Engleske i Holandije oko kontrole nad ovim područjem i kolonijom.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Hudson kao fjord Arhivirano 5. 7. 2010. na Wayback Machine Pristupljeno 5.6.2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]