ITHS - Srednja škola za informacione tehnologije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-3.svg Moguće je da ovaj članak ne zadovoljava kriterije Wikipedije o relevantnosti.
Molimo da dodate reference iz nezavisnih izvora. Ukoliko ne dopunite reference, ovaj članak će biti obrisan u roku od 7 dana. Za više informacija pogledajte: Šta nije Wikipedia.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Translation Latin Alphabet-cs.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
ITHS - Srednja škola za informacione tehnologije
Vrsta Srednja škola
Direktor Bojan Ristić
Lokacija Savski nasip 7, Novi Beograd
Veb-sajt www.iths.edu.rs

ITHS (Information Technology High School) je srednja škola za obrazovanje IT tehničara, sa sjedištem u Beogradu, Srbija. Škola je akreditovana od strane Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije[1]. Osnivači škole su i dvije velike regionalne kompanije[2][3]: Comtrade[4] i LINK group[5]. LINK group je takodjer i osnivač sljedećih edukativnih institucija Visoka škola za informacione tehnologije, ekonomiju i preduzetništvo[6], Savremena gimnazija[7], IT akademija, BusinessAcademy i Fakultet savremenih umetnosti[8][9].


O školi[uredi | uredi izvor]

Škola je počela sa radom 2011 godine[10]. Nastava se održava u zgradi Tehnološkog centra kompanije Comtrade [11] u Beogradu. Nastavni plan i program sastoji se iz niza stručnih predmeta iz oblasti informacionih tehnologija, ali i predmeta za sticanje opšteg obrazovanja.

U nastavi se koriste elektronski dnevnik, tableti, aplikacije i elektronske interaktivne table i sveske [12][13]. Učenici svoje domaće zadatke rade na računaru ili tablet uređaju.

Diploma Srednje škole za informacione tehnologije omogućava prolaznost na tehničke i prirodno-matematičke fakultete u zemlji i inostranstvu, a učenicima škole je omogućen i nastavak obrazovanja na Visokoj školi strukovnih studija za informacione tehnologije[14] koja je dio obrazovnog sistema kompanija Comtrade i LINK group.

Tokom četvorogodišnjeg školovanja učenicima je obezbijeđena i mogućnost za sticanje profesionalnih certifikata kompanija Microsoft i Adobe [15].

Mnoge javne ličnosti su bili gosti škole i u organizovanim razgovorima sa učenicima dijelili savjete i odgovarali na postavljena pitanja. Neki od njih su Srđan Đoković[16], otac srpskog poznatog tenisera Novaka Đokovića, Nik Vujičić[17] i Miguel Rodríguez Andreu, španski književnik[18]. Pored javnih ličnosti, škola organizuje i gostovanja stručnjaka iz raznih povezanih oblasti[19][20][21][22], kao i saradnju sa drugim ustanovama [23].

Škola je ostvarila saradnju i sa Wikipediom, koja je učenicima organizovala predavanje na temu rada na Wikipedia projektu. Saradnja je ostvarena putem projekta Wiki gimnazijalac, koji je u okviru obrazovnog programa Wikipedije Srbije.[24][25]

Odsjeci[uredi | uredi izvor]

Škola ima pet obrazovnih profila:

 • Elektrotehničar informacionih tehnologija - osposobljavanje za učešće u izradi softverskih aplikacija, kreiranje i razvijanje baza podataka, statičkih i dinamičkih veb prezentacija, i održavanje i provjeru sigurnosti informacionih sistema
 • Administrator mreža - osposobljavanje za postavljanje aktivne i pasivne mrežne opreme, umrežavanje računarske opreme i održavanje računarskih mreža
 • Elektrotehničar multimedija - pruža kombinaciju znanja koja omogućavaju kreativno izražavanje kroz kombinovanje zvuka, slike, animacije i videa
 • Elektrotehničar računara - obrazovanje tehničara za rad na hardveru i softveru, tj. osposobljava elektrotehničare koji se bave održavanjem elektronike samog računara ili realizacijom programa na računaru
 • Elektrotehničar telekomunikacija - stiču se praktično primjenjiva znanja i vještine za obavljanje poslova održavanja telefonskih sistema i kablovskih mreža, instaliranja i održavanja opreme u računarskim mrežama, instaliranja i održavanja telekomunikacione opreme, testiranja uređaja i opreme, otklanjanje kvarova i smetnji u okviru telekomunikacionih mreža

CoDEsign festival[uredi | uredi izvor]

ITHS – Srednja škola za informacione tehnologije i ITS – Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije jednom godišnje, za vrijeme zimskog raspusta, organizuju coDEsign - besplatan IT festival namijenjen prije svega osnovcima i srednjoškolcima[26], a putem prenosa uživo[27][28] i svima koji žele da steknu osnove u informatici, dizajnu, online marketingu, dizajnu i uređivanju veb strana ili kreiranju video-igara.

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ Dozvola Ministarstva prosvjete za rad škole
 2. ^ Jedinstveni IT obrazovni sistem u srcu Beograda - Press
 3. ^ ITHS- Schools & Colleges Listings
 4. ^ Comtrade Group Education
 5. ^ Srednja škola za IT Link Group portfolio
 6. ^ Visoka škola za informacione tehnologije, ekonomiju i preduzetništvo - EduInfo
 7. ^ Sve je veći značaj dvojezične (bilingvalne) nastave - RTS
 8. ^ IZLOŽBA STUDENATA I PROFESORA AKADEMIJE LEPIH UMETNOSTI I MULTIMEDIJA - Udruženje likovnih umetnika Srbije
 9. ^ O osnivaču - Fakultet savremenih umetnosti
 10. ^ ITHS - Welcomes its first generation of students
 11. ^ Srednja škola za informacione tehnologije ITHS - Roditelj Srbija
 12. ^ ITHS: Srednja škola za IT - PC Press
 13. ^ Važne vesti za osmake: ITHS stipendira najbolje učenike - B92
 14. ^ Upis na fakultete
 15. ^ Članstva i partnerstva
 16. ^ Otac Novaka Đokovića učenicima ITHS-a: Svoj život u svoje ruke! - Blic
 17. ^ Nik Vujičić oduševio naše učenike motivacionim govorom
 18. ^ ITHS ugostio španskog književnika Miguela Rodrígueza Andreua
 19. ^ Ugostili smo predavače iz kompanije HP i ASUS-a
 20. ^ Održana nova stručna predavanja učenicima
 21. ^ Predstavnik kompanije Asus održao inspirativno predavanje
 22. ^ Gostovanje novinara na ITHS
 23. ^ Učenici ITHS-a koriste svoje znanje u humanitarne svrhe - B92
 24. ^ Vikipedija:Viki gimnazijalac
 25. ^ Uspješna saradnja sa Wikipediom
 26. ^ Besplatna škola programiranja i dizajna za srednjoškolce - B92
 27. ^ coDEsign 2016 Besplatno pratite prenos Zimske škole programiranja i dizajna - Blic
 28. ^ coDEsign 2017 Besplatno pratite prenos Zimske škole programiranja i dizajna - Kurir

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]