IT administrator

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

IT administrator, IT sistem administrator ili administrator sistema, je osoba zadužena za održavanje i upravljanje IT sistemom, tj. računarskim sistemom i mrežom. Nerijetko se pojam IT sistem administratora miješa sa pojmom IT sistem inžinjera, koji se bavi dizajniranjem IT sistema, što je naprednija funkcija od IT sistem administratora, kao i sa pojmom IT tehničara, odnosno osobe koja radi na help desku, direktno pomažući korisnicima, što je posao koji je na nižem nivou od posla IT sistem administratora.

U većim kompanijama IT sistem administratori rade u okviru posebnih IT odjela, a postoje i specijalizacije, pa tako IT sistem administrator može raditi administriranje baze podataka, mreže, web-a ili sigurnosti, i druge zadatke.

Najčešći certifikati koje treba posjedovati IT sistem administrator su: microsoftov MCSA, ciscov CCNA ili CompTIA's A+ i Network+.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]