Ibrahim Bušatlija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ibrahim Bušatlija (Vitina, Kraljevina Jugoslavija, 193028. januar 2019) bio je bosanskohercegovački geograf, geomorfolog, akademik Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Geografiju je doktorirao na sarajevskom Prirodno-matematičkom fakultetu. Bio je dugogodišnji profesor na Odsjeku za geografiju istog fakulteta, a kao predavač radio je na Poljoprivrednom fakultetu i Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Autor je više naučnih i stručnih radova, studija, priručnika i udžbenika. Bio je i član Geografskog društva BiH, Speleološkog društva BiH, Bošnjačko-bosanskog patriotskog fronta i drugih. Bio je predsjednik Pomorskog društva BiH iz Sarajeva.

Autor je tekstova i priloga te učesnik u izradi Enciklopedije Jugoslavije, separat za Socijalističku republiku Bosnu i Hercegovinu. Pomogao je otvaranje odsjeka geografije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 1999. godine.[1]

Za života je odlikovan brojnim odlikovanjima i priznanjima. Odlikovan je Srebrenom plaketom Narodne tehnike, Spomen plaketom Geografskog društva BiH, Plaketom Univerziteta u Sarajevu, Priznanjem Speleološkog društva BiH i drugim.

Posljednjih 20 naučnog djelovanja bavio se i političkom geografijom,[1] među kojima se isticalo zagovaranje za rješavanja spora o Sutorini te protivljenje izgradnji Pelješkog mosta.[2] Preminuo je u 89. godini života u Sarajevu.

Preporod je 4. marta. 2020. izdao knjigu Nihada Halilbegovića Prof. Dr. Ibrahim Bušatlija: naučnik, humanista, patriota.[3]

Djela[uredi | uredi izvor]

(popis nepotpun)

  • Kras Bosne i Hercegovine
  • Neum i bosansko primorje
  • Visoke planine BiH

Izvori[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Sjećanje na život, rad i djelo Prof. dr. Ibrahima Bušatlije – Odsjek geografija". Pristupljeno 11. 5. 2020.
  2. ^ Radiosarajevo.ba. "Preminuo Ibrahim Bušatlija, akademik koji je borio za povrat Sutorine". Radio Sarajevo. Pristupljeno 11. 5. 2020.
  3. ^ "Predstavljena knjiga "Prof. dr. Ibrahim Bušatlija: naučnik, humanista, patriota" – Preporod". Pristupljeno 11. 5. 2020.