Ivan Miličević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ivan Aziz Miličević
Osmanaziz.jpg
Miličević (desno) sa Osman Nuri Hadžićem (lijevo)
Rođenje (1868-06-23) 23. juni 1868.
Mostar, Osmansko Carsvo
Smrt 15. mart 1950(1950-03-15) (81 god.)
Sarajevo, SFRJ

Ivan Aziz Miličević (Mostar, 23. juni 1868. - Sarajevo, 15. mart 1950.) bosanskohercegovački novinar i književnik.

Ivan Miličević je nećak don Frane Milićevića, izdavača Hercegovačkog bosiljka i Glasa Hercegovca. Još za vrijeme Osmanlijske vladavine započeo je obrazovanje u osnovnoj školi u Mostaru, a nastavio je u Skradinu u Dalmaciji. Gimnaziju je pohađao najprije u Splitu, a zatim i u Sarajevu. Još u ranoj mladosti pomagao je svome stricu, Frani Milićeviću, u izdavanju njegovih listova, u kojima je stalno sarađivao. Završivši 1889. godine gimnaziju, odlazi preko Zagreba u Beč na studij prava, a 1891. prelazi na pravni fakultet u Zagreb.

U Zagrebu intenzivno radi kao novinar i književnik, samostalno i u zajednici sa Osmanom Nuri Hadžićem (njihovi radovi su objavljivani pod pseudonimom Aziz Osman), i objavljuje priloge u pravnim listovima i časopisima. Godine 1896. odlazi u Mostar na poziv strica, kojemu je Austro-Ugarska obustavila list i zatvorila štampariju. Ne mogavši mu u tome pomoći, on zatim odlazi u Beč i, nakon godinu dana, vraća se ponovno u Mostar, gdje radi na osnivanju dioničke štamparije. U ljeto 1898. pokreće list Osvit i uređuje ga kao glavni urednik. U državnu službu stupa godine 1900. i radi najprije u sudstvu, a zatim i u upravi. U Sarajevo je premješten 1911. godine, gdje preuzima redakciju Sarajevskog lista. Penzionisan je nakon Prvog svjetskog rata, 1922. godine. Ali on i dalje radi: uređuje listove Hrvatsku slogu i Pravdu do godine 1925., kada je ovaj list sudski obustavljen. Umro je 15. marta 1950. u Sarajevu.