James Blunt

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
James Blunt april 2006.

James Blunt (fon. Džejms Blant, rođen kao James Hillier Blount, 22. februara 1974.)[1] jeste britanski muzičar, pjevač, stihopisac i bivši vojni oficir. Njegov debitantski album "Back to Bedlam" i singl ploče "You`re beautiful" i Goodbye my lover prodati su u 11 miliona primjeraka i učinili su ga poznatim širom svijeta.

Njegov muzički repertoar može se opisati kao akustični pop, rock i folk. Nakon što je snimao za nezavisnu američku producentsku kuću Custard records, Blunt je osvojio dvije muzičke nagrade British Awards, dvije MTV VMA, dvije Ivor Novelo Awards, a do 2006. je nominovan za 5 nagrada Grammy. Naredne godine izdaje svoj drugi album "All the Lost Souls". Njegov treći studijski album pod nazivom "Some Kind of Trouble" izdat je u novembru 2010. godine, a prodat je u više od 18 miliona kopija širom svijeta. Njegov prvi album "Back to Bedlam" bio je najbolje prodavani album godine 2000. u Velikoj Britaniji. Bio je oficir u Life Guards, koji su bili odjel Britanske armije i služio je u NATO-u na Kosovu 1999. godine.

Kao dijete išao je na časove klavira i violine, ali prvo važnije približavanje pop muzici bilo je u Harrow školi. Tu je susreo prijatelja koji ga je podučavao sviranju gitare, a počeo je pisati pjesme i svirati u 14 godini. Na Univerzitetu u Bristolu njegova glavna teza bila je Produkcija pop idola. Dok je još uvijek bio u vojsci, radio je na svojoj prvoj demo snimci. Prateċi pjevač na snimanju mu je predložio da kontaktira menadžera Eltona Johna, Toda Interlanta. Interlant je izjavio za izdanje muzičke industrije Hitquarters da je preslušao Bluntov demo snimak dok se vozio kući s posla, i nakon što je čuo pjesmu Goodbye my lover, zaustavio je automobil i odmah nazvao broj na poleđini demo snimka, te dogovorio sastanak.

Napustio je Britansku armiju 2002. godine, kako bi se povetio muzičkoj karijeri. Tada je počeo koristiti umjetničko ime Blunt, da bi ljubiteljima njegove muzike bilo lakše da ga pročitaju. Uskoro je potpisao ugovor sa muzičkom izdavačkom kuċom EMI. Ugovor je ostao nedostižan, zato što su muzički producenti ukazivali na Bluntov britanski akcenat, koji bi po njihovom mišljenju mogao stvarati barijeru za podijeljenu Britaniju. Linda Perry koja je u tom momentu osnivala svoju izdavačku kuću, čula je njegovu promotivnu snimku kada je bila u posjeti Londonu, a ubrzo nakon toga čula ga je i uživo. Iste noći ponudila je da snima za njenu novu izdavačku kuċu. Nekoliko dana poslije toga Blunt je bio u Los Angelesu, gdje je radio sa producentom Tomom Rothrockom.

Svoj prvi album snimio je 2003. godine pod nazivom Back to Bedlam. U Velikoj Britaniji izdat je u oktobru 2004. godine, a na njegovom prvom singlu bila je pjesma pod nazivom High. U Italiji je postigla veliki uspjeh, gdje je dospjela na Top 10 i izabrana je za pjesmu u reklami za telefonsku kompaniju Vodafone. Njegov treći singl proslavio ga je širom Evrope, na kojem je bila hit pjesma pod nazivom You're beautiful. Pjesma je dospjela na 12 mjesto u Velikoj Britaniji, a u narednih 6 sedmica dospjela je na prvo mjesto. U ljeto 2005. godine dospjela je i do SAD. Blunt je postao prvi britanski izvođač u deset godina koji je preplavio američke top ljestvice, kada je njegova pjesma You're beautiful dostigla prvo mjesto na Bilboardovoj Hot 100 ljestvici 2006. godine.

Njegov drugi studijski album "All the Lost Souls", izdat je 17. septembra 2007. godine u Velikoj Britaniji, a dan kasnije u Sjevernoj Americi. Prodano je 65.000 kopija u prvoj sedmici, a certificiran je kao zlatni album poslije samo 4 dana. Do kraja januara 2008. godine, prodano je više od 600.000 kopija u Velikoj Britaniji, a ukupno 4.5 miliona u svijetu.

Njegov treći studijski album nazvan "Some Kind of Trouble", izašao je 8. novembra 2010. godine. Album je debitovao na 4. mjestu u Velikoj Britaniji sa preko 100.000 kopija prodanih u prvoj sedmici. Prvi singl sa albuma "Stay the Night" izašao je 27. oktobra 2010. godine. Dostigao je broj 37 na britanskoj top 40 ljestvici, a broj dva je bio pet sedmica za redom na European Airplay Chart. Drugi singl sa albuma "So Far Gone" izdat je 3. januara 2011. godine, a treći If Time Is All I Have u Velikoj Britaniji je izdat 4. aprila 2011. godine.

Od februara 2011. pa do danas njegov treći album prodat je u više od milion kopija.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • 2004: Back to Bedlam[2]
  • 2005: Live From London EP
  • 2006: Chasing Time: The Bedlam Sessions (DVD/CD)
  • 2006: Monkey On My Shoulder EP
  • 2007: All the Lost Souls[3]
  • 2007: The MySpace Transmissions digital EP
  • 2008: All the Lost Souls: Deluxe Edition (DVD/CD)

Nagrade[uredi | uredi izvor]

2005:

  • MTV Europe Music Awards- Best New Act
  • Q Awards - Best New Act
  • Digital Music Awards - Best Pop Act

2006:

  • NRJ Music Awards (France) - Best International Newcomer
  • Brit Awards - Best pop act and Best Male
  • 2006 – ECHO Awards (Germany) - Best International Newcomer
  • 2006 – MTV Australia Video Music Awards - 'You're Beautiful' pjesma godine


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "James Blunt". Discogs (jezik: engleski). Pristupljeno 17. 3. 2017.
  2. ^ "James Blunt - Back To Bedlam". Discogs (jezik: engleski). Pristupljeno 17. 3. 2017.
  3. ^ "James Blunt - All The Lost Souls". Discogs (jezik: engleski). Pristupljeno 17. 3. 2017.