Johann Peter Gustav Lejeune Dirichlet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Lejeune Dirichlet
Peter Gustav Lejeune Dirichlet.jpg
Rođenje 13. februar 1805.
Düren, Francusko carstvo
Smrt 5. maj 1859. (54. godina)
Göttingen, Hanover
Prebivalište Flag of Germany.svg Njemačka
Narodnost Flag of Germany.svg Nijemac
Polje Matematičar
Institucija Univerzitet u Berlinu
Univerzitet u Breslauu
Univerzitet u Göttingenu
Alma mater Univerzitet u Bonnu
Poznat po Dirichletova funkcija
Dirichletova eta funkcija

Johann Peter Gustav Lejeune Dirichlet /ləˈʒœn diʀiˈkle/ (Düren, 13. februar 1805. - Göttingen, 5. maj 1859. godine) je bio njemački matematičar čija je zasluga savremena "formalna" definicija funkcije.

Njegova porodica potiče iz grada Richelettea u Belgiji, po kojem je dobio prezime "Lejeune Dirichlet" (fr. le jeune de Richelette "mladić iz Richelettea"); tamo je živio njegov djed.

Dirichlet je rođen u Dürenu, mjestu između Aachena i Kölna, koji je tada bio pod francuskom upravom, gdje mu je otac vodio poštu.

Školovao se u Njemačkoj, pa u Francuskoj. Prvi rad je objavio o Fermatovom posljednjem teoremu, gdje je ponudio djelomični dokaz za slučaj n = 5, kojeg je dovršio Adrien-Marie Legendre. Kasnije je Dirichlet dokazao teorem za slučaj n = 14.

1831. godine oženio se Rebeccom Henriette Mendelssohn Bartholdy, iz istaknute židovske porodice, koja je prešla na kršćanstvo, koja je bila unuka filozofa Mosesa Mendelssohna, kćerka Abrahama Mendelssohna Bartholdya i sestra kompozitora Felixa Mendelssohna Bartholdya i Fanny Mendelssohn.

Među njegovim studentima su bili Ferdinand Eisenstein, Leopold Kronecker i Rudolf Lipschitz. Nakon njegove smrti, Dirichletova predavanja je skupio, priredio i objavio njegov prijatelj Richard Dedekind pod naslovom Vorlesungen über Zahlentheorie (Predavanja o teoriji brojeva).

Također polgedajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]