John Deacon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
John Deacon

John Richard Deacon (rođen u Leicesteru, Engleska, Ujedinjeno Kraljevstvo 19. augusta 1951) basist je grupe Queen, odgovoran za hitove kao što su "Another One Bites the Dust", "You Don't Fool Me" i pop-klasik "I Want to Break Free". Grupi Queen pridružuje se kao posljednji i najmlađi član, nakon niza audicija za basista. Freddie Mercury ga je uvijek smatrao za mlađeg brata i prema njemu se ponašao zaštitnički.[potreban citat] Još od malih nogu bavio se sviranjem klavijatura, sve dok se krajem šezdesetih nije uhvatio bas-gitare i ostao zapamćen kao član grupe Queen. Ističe se i u drugim Queenovim pjesmama prožetim bas-gitarom kao što su "Under Pressure", "You're My Best Friend", "These Are the Days of Our Lives", "A Kind of Magic" i na mnogim drugim.

Učestvovao je u raznim projektima drugih izvođača, no možda su najpoznatiji oni iz kojih se također razvilo i veliko prijateljstvo[potreban citat] kao s naprimjer Eltonom Johnom, na albumu Leather Jacket. Zadnji nastup s grupom Queen održao je 1997. u Parizu gdje je Queen nastupio kao grupa iznenađenja Eltonu Johnu, a tada odlazi u penziju i odbija učestvovati u novim Queenovim projektima kao što su oni s Paulom Rodgersom.

John je također poznat i kao najšutljiviji član grupe Queen koji je smatrao da je njegov glas ružan te je prilikom javnih nastupa njegov mikrofon bio isključen.[potreban citat]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]