John Deacon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
John Deacon

John Deacon (Džon Dikon) je legendarni basist grupe Queen, odgovoran za mega hitove kao što su "Another one bites the dust","You Don't Fool Me" i pop klasik "I Want to Break Free". Grupi Queen pridružuje se kao posljednji i najmlađi član rođen 19. augusta 1951. godine u Velikoj Britaniji, nakon niza audicija za basista. Freddie Mercury ga je uvjek smatrao za mlađeg brata i prema njemu se ponašao zaštitnički. Još od malih nogu bavio se sviranjem klavijatura, sve dok se krajem šezdesetih nije uhvatio bas gitare i ostao zapamćen kao član grupe Queen. Njegov kvalitet i virtuoznost najviše se primječuju u već spomenutim pjesmama, ali i nezaboravnim Queenovim pjesmama prožetim bas-gitarom kao što su "Under pressure", "You are my best friend", "These are the days of our lives", "A kind of magic"...

Sudjelovao je u raznim projektima drugih izvođača no možda su najpoznatiji oni iz kojih se također razvilo i veliko prijateljstvo kao s naprimjer Eltonom Johnom, na albumu Leather Jacket. Zadnji nastup s grupom Queen održao je 1997. godine u Parizu gdje je Queen nastupio kao grupa iznenađenja Eltonu Johnu, a tada odlazi u zasluženu penziju i odbija učestvovati u novim Queenovim projektima kao što su oni s Paul Rodgersom.

John je također poznat i kao najšutljiviji član grupe Queen koji je smatrao da je njegov glas ružan te je prilikom javnih nastupa njegov mikrofon bio isključen.


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]