Greatest Hits II (Queen)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Greatest Hits II
Album cover
Kompilacijski album Queen
Žanr Rock
Dužina 75:57
Izdat 28. oktobar 1991.
Producent(i) Queen
Izdavač Parlophone
Diskografija Queen
Greatest Hits
(1981)
Greatest Hits II
(1991)
Classic Queen
(1992)

'Greatest Hits II' je drugi kompilacijski album britanske rock grupe "Queen" objavljen 28. oktobra 1991. godine [1] i ujedno i posljednji album grupe Queen objavljen za života Freddia Mercuryja koji je preminuo poslije nepunih mjesec dana od upale pluća uzrokovane virosom HIV-a/SIDE. Album je dostigao 1. mjesto UK top-liste i jedan je od 8 najbolje prodavanih albuma u historiji UK sa prodatih 3.700.000 primjeraka u UK i ukupno 16.000.000 prodatih kopija (do 2009. godine) širom svijeta.[2][3] Kompilacija sadrži najveći broj hitova grupe Queen izdatih u periodu između 1981. i 1991. godine.

Spisak pjesama[uredi | uredi izvor]

 1. "A Kind of Magic" (Taylor) – 4:22
 2. "Under Pressure" (Mercury - May - Taylor - Deacon - Bowie) – 3:56
 3. "Radio Ga Ga" (Taylor) – 5:43
 4. "I Want It All" (May) – 4:01
 5. "I Want to Break Free" (Deacon) – 4:18
 6. "Innuendo" (Mercury - May - Taylor - Deacon) – 6:27
 7. "It's a Hard Life" (Mercury) – 4:09
 8. "Breakthru" (Mercury - Deacon) – 4:09
 9. "Who Wants to Live Forever" (May) – 4:57
 10. "Headlong" (May) – 4:33
 11. "The Miracle" (Mercury) – 4:54
 12. "I'm Going Slightly Mad" (Mercury) – 4:07
 13. "The Invisible Man" (Taylor) – 3:58
 14. "Hammer to Fall" (May) – 3:40
 15. "Friends Will Be Friends" (Mercury) – 4:08
 16. "The Show Must Go On" (May - Mercury) – 4:23
 17. "One Vision" (Mercury - May - Taylor - Deacon) – 4:02

Pjesme[uredi | uredi izvor]

 1. A Kind of Magic (Taylor) - Objavljena 1986. godine na albumu "A Kind of Magic". Pjesma se pojavljuje u filmu "Highlander".
 2. Under Pressure (Mercury - May - Taylor - Deacon - Bowie) - Objavljena 1981. godine na albumu "Hot Space". Pjesma je rezultat saradnje grupe s Davidom Bowijem. Taylor je pjesmu nazvao "jednom od najboljih stvari koju je grupa napravila". Objavljena je i na nekim izdanjima kompilacije "Greatest Hits".
 3. Radio Ga Ga (Taylor) - Objavljena 1984. godine na albumu "The Works". Pjesma je izvedena na koncertu Live Aid 1985. godine i postala popularna zahvaljujući gledaocima koji su pljeskali dlanovima u ritmu refrena.
 4. I Want It All (May) - Objavljena 1989. godine na albumu "The Miracle". Pjesma je napisana za borbu protiv apartheida u Južnoafričkoj Republici. May je pjesmu napisao inspirisan svojom suprugom glumicom Anitom Dobson koja je često znala reći: "I want it all and I want it now" tj. "Želim sve i želim sada"
 5. I Want to Break Free (Deacon) - Objavljena [[1984].] godine na albumu "The Works".
 6. Innuendo (Mercury - May - Taylor - Deacon) - Objavljena 1991. godine na albumu Innuendo. Jedna je od najdužih pjesama grupe u trajanju od 6 i po minuta. Pjesma je odmah po izdavanju dospjela na prvo mjesto top-liste u UK. U muzičkom spotu su korišteni isječci iz ranijih spotova Queen-a koji su za ovu priliku animirani. Članovi grupe su također animirani i to u stilu Leonarda da Vincia (Mercury), Jacksona Polloca (Taylor), Pabla Picassa (Deacon) i u Viktorijanskom stilu (May). U spot su uvrštene i monoge historijske fotografije. U SAD-u je zabranjen spot u kojem su prikazane fotografije iz Zalivskog rata.
 7. It's a Hard Life (Mercury) - Objavljena 1984. godine na albumu "The Works".
 8. Breakthru (Mercury - Taylor) - Objavljena 1989. godine na albumu "The Miracle". Pjesma je nastala spajanjem nikad objavljene Mercuryjeve pjesme "A New Life Is Born" i Taylorove pjesme "Breakthru". Spot je snimljen na vagonu jurećeg voza s parnom lokomotivom na privatnoj željezničkoj pruzi "Nene Valley Railway" u okrugu Cambridgeshire, Engleska. Ideja je došla tako jer refren zvuči kao jureći voz. Voz je prozvan "The Miracle Express"
 9. Who Wants to Live Forever - (May) Objavljena 1986. godine na albumu "A Kind of Magic". Na snimanju pjesme učestvovali su muzičari Londonske filharmonije. Pjesma se pojavljuje u filmu "Highlander". 1995. godine May je snimio pjesmu u duetu s pjevačicom Jennifer Rush. Iste godine ju je obradio i operni pjevač Luciano Pavarotti. 1997. godine pjesmu je obradila grupa Dune. Iste godine obradila ju je i pjevačica Sarah Brightman.
 10. Headlong (May) - Objavljena 1991. godine na albumu "Innuendo". Spot je jedan od posljednjih u kojem se pojavljuje Freddie Mercury već vidno narušenog zdravlja što je ponovo izazvalo brojne špekulacije u štampi o njegovom zdravlju.
 11. The Miracle (Mercury) - Objavljena je 1989. godine na istoimenom albumu. S obzirom da je grupa odustala od turneje zbog Mercuryjevog narušenog zdravlja odlučili su snimiti spot u kojem dječaci glume članove grupe. Mercuryja je glumio tada još nepoznati trinaestogodišnjak Ross McCall. Mercury je bio toliko oduševljen njihovom glumom da je predložio da dječaci održe turneju umjesto grupe.
 12. I'm Going Slightly Mad (Mercury) - Objavljena 1991 godine na albumu "Innuendo". Snimanje muzičkog spota bilo je potresno svjedočanstvo za sve aktere snimanja. Mercury je na snimanje stigao u bolesničkom krevetu na kojem se i odmarao tokom pauza snimanja. Spot je snimljen u crno-bijeloj tehnici s namjerom da se koliko toliko prikrije Freddievo loše zdrastveno stanje. osim toga Mercury je bio našminkan teškom šminkom i nosio je duplo odijelo da se prekrije slabost njegovog organizma. Mika u svojoj pjesmi "Grace Kelly" aludira na ovu pjesmu stihovima: "And then I tried a little Freddie, hmm; I've gone identity mad!"
 13. The Invisible Man (Taylor) - Objavljena 1989. godine na albumu "The Miracle". Muzički spot je snimljen u obliku videoigre koja je nazvana "The Invisibile Man".
 14. Hammer to Fall (May) - Objavljena 1984. godine na albumu The Works. Također je izvedena na koncertu "Live Aid" 1985. godine.
 15. Friends Will Be Friends (Mercury) - Objavljena 1986. godine na albumu "A Kind of Magic". Pjesma se pojavljuje u filmu "Highlander".
 16. The Show Must Go On (May - Mercury) - Objavljena 1991. godine na albumu "Innuendo". Odmah po izlasku pjesma se popela na vrhove top-lista širom svijeta. Pjesma je nastala nakon što su Brian May i Freddie Mercury napisali tekst i muziku slušajući akorde koje su kao vježbu svirali Roger Taylor i John Deacon. Sam naziv "The Show Must Go On" odnosno "Predstava se mora nastaviti" nastao je kao reakcija na brojne špekulacije koje su se pojavljivale u štampi i medijima informisanja od kraja 80-tih godina o Mercuryjevom zdravlju. Pošto se Mercury više nije mogao pojaviti pred kamerama za snimanje ovog spota upotrebljeni su snimci ranijih spotova od 1981. do 1991. godine. Verzija uživo s Eltonom Johnom objavljena je na kompilaciji Greatest Hits III.
 17. One Vision (Mercury - May - Taylor - Deacon) - Objavljena 1986. godine na albumu "A Kind of Magic". Pjesma se pojavljuje u filmu Čelični Orao. Izvedena je na koncertu "Live Aid" 1985. godine.

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ Queen; Greatest Hits, Vol. 2. Allmusic. Retrieved January 16, 2011.
 2. ^ BPI - UK Best Selling Albums of All Time (14 June 2009), Retrieved 13 June 2011
 3. ^ Queen Greatest Hits I and II Review BBC. Retrieved 17 June 2011

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]