Idi na sadržaj

Hot Space

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hot Space
Studijski album Queena
Objavljen21. maj 1982.
Snimljenjuni – juli 1981.
decembar 1981 – mart 1982.
Žanr
Trajanje43:29
Izdavač
Producent(i)
Hronologija albuma Queena
Flash Gordon
(1980)
Hot Space
(1982)
The Works
(1984)

Hot Space je 10. studijski album britanske rock grupe Queen objavljen 23. maja 1982. Album je, za razliku od svojih prethodnika, sadržavao i elemente disco, pop i dance muzike koji su dotada bili neuobičajeni za grupu Queen.[1] Upravo zbog toga album nije polučio poseban komercijalni uspjeh niti je dobro prošao kod fanova grupe koji su preferirali tradicionalni rok stil.[3] Pjesma s albuma Under Pressure, koja je urađena u saradnji sa David Bowie, je izdata 1981. godine i bila je druga pjesma koja je dostigla 1. mjesto na britanskoj top-listi.[4] Pjesma je odvojeni projekt i snimljena je prije samog albuma. Veći dio albuma snimljen je u studiju u Münchenu, za vrijeme turbulentnog perioda u historijatu grupe. Naime, Roger Taylor i Brian May su se žalili na nove zvuku zastupljene na albumu i vrlo kritički su se odnosili prema Fredievom menadžeru Paulu Prenteru i njegovom uticaju na pjevača.[5] Procjenjuje se da je do danas album prodan u 5 miliona primjeraka.

Pjesme na albumu[uredi | uredi izvor]

Pjesme[uredi | uredi izvor]

 • Strana 1
  1. Staying Power (Mercury) - Pjesma je za namijenjena za japansko i američko tržište. Kao singl, pjesma je objavljena jula 1982. U Japanu i u novembru iste godine u SAD-u. Pjesma je izvođena uživo na turneji ‘’Hot Space Tour’’, a ‘’Queen’’ ju je izvodio u bržoj i Heavy metal izvedbi zamijenivši sintisajzere instrumentima.
  2. Dancer (May) - Bas dionicu odsvirao je May na sintisajzeru. Pjesma je sama po sebi spoj rock i disco elemenata i poput je pjesme "Dragon Attack" sa albuma ‘’The Game’’. Telefonska poruka na kraju pjesme je snimljena u hotelskoj sobi u Münchenu, a u grubom prijevodu s Njemačkog jezika glasi: "Dobro jutro, ovo je poziv za buđenje"
  3. Back Chat (Deacon) - Pjesmu je napisao Deacon a u najvećoj mjeri je inspirisana soul muzičkim stilom. Queen je pjesmu u nastupima uživo izvodio u bržoj verziji. Objavljena kao singl 9. augusta 1982. Godine in a britkoj top-listi dostigla je 40. mjesto. U komentaru video spota ove pjesme objavljenog na kompilaciji ‘’Greatest Hits Video 2’’, John Deacon je izjavio da mrzi taj video spot.
  4. Body Language (Mercury) - Objavljena je 19. aprila 1982. godine kao singl dostignuvši 11. mjesto na američkoj i 25. mjesto na britanskoj top-listi singlova. Pjesma je netipična za grupu ‘’Queen’’ jer ju je Mercury napisao u funk stilu. ‘’Queen’’ ju je izvodio uživo od 1982. do 1984. godine. Video spot za pjesmu je probudio kontroverze u javnosti jer se u njemu članovi grupe pojavljuju oskudno obučeni i sklupčani međusobno. Upravo zbog toga, na nekim područjima video spot je zabranjen za prikazivanje.
  5. Action This Day (Taylor) – Ovo je jedna od dvije pjesme Taylora sa ovog albuma. Pjesmu je napisano pod uticajem New wave talasa. ‘’Queen’’ je pjesmu izveo na turneju ‘’Hot Space Tour’’ sa nekim preinakama pri čemu su bubnjevi i zamjenjeni drugim instrumentima.
 • Strana 2
  1. Put Out the Fire (May) – Pjesmu je napisao May a vodeće vokale je otpjevao Mercury izuzev vodećeg vokala u falsetu kojeg je izveo May. Nakon puno neuspjelih pokušaja May je napisao pjesmu pod utjecajem alkohola. Objavljena je na kompilaciji "Queen Rocks" 1997. godine. Video spot je također urađen za pripadajuću kompilaciju.
  2. Life Is Real (Song For Lennon) (Mercury) – Pjesmu je napisao Mercury u čast Johna Lennona koji je ubijen 1980. godine, pri čemu je upotrijebio i neke stihove iz Lenonovih pjesama. Jedna je od rijetkih pjesama grupe ‘’Queen’’ za koju je tekst napisan prije muzike (‘’Killer Queen’’ je jedna od takvih). Pjesma započinje blago uvredljivom linijom "...Loving like a whore". Naziv pjesme se može odnositi na stihove ‘’love is real’’ iz Lenonove pjesme ‘’Love’’ iz 1970-tih godina. Objavljena je na "B" strani singla "Body Language"
  3. Calling All Girls (Taylor) – Prva pjesma Rogera Taylora objavljena kao singl u julu 1982. godine za američko, kanadsko, australsko i novo zelandsko tržište. Pjesma, za koju je Mercury otpjevao vokale, nije ostvarila uspjeh na top-listama jer je dostigla tek 60. mjeto na američkoj i 33. mjesto na kanadskoj top-listi iako se video spot bazirao na temi iz George Lucasovog filma THX 1138. Nikada nije izvedena u Evropi.
  4. Las Palabras de Amor (The Words of Love) (May) - Brian May je pjesmu napisao inspirisan fanovima grupe ‘’Queen’’ iz JužneAmerike a neki je interpretiraju i kao alegoriju na Falklandski rat između Argentine i Velike Britanije. Tekst pjesme je na engleskom i na španskom jeziku. Objavljena je kao singl 1. juna 1982. godine a dospjela je među 20 hitova u Velikoj Britaniji i bila je 4. pjesma grupe ‘’Queen’’ koja je ušla u ‘’Top of the Pops’’ (ostale tri takve pjesme su: "Seven Seas of Rhye", "Killer Queen" "Good Old-Fashioned Lover Boy") Spot je snimljen za vrijeme gostovanja grupe u TV emisiji "Top of the Pops". Objavljena je i na kompilaciji "Greatest Hits III" iz 1999. godine.
  5. Cool Cat (Deacon - Mercury) - Pjesma su napisali Mercury i Deacon a u izvornoj verziji je snimljena s pratećim vokalima Davida Bowija a koje je otpjevao u rap stilu. Mercury je u jednom televizijskom intervjuu održanom 1982. godine otkrio da je Bowie bio nezadovoljan izvedbom te je zamolio grupu "Queen" da tu verziju ne objave na albumu. Ipak, ta verzija je objavljena na prvom probnom izdanju albuma objavljenim u Americi. Sve instrumente u albumskoj verziji pjesme je odsvirao Deacon dok je Mercury čitavu pjesmu otpjevao u falsetu.[6]
  6. Under Pressure (Mercury - May - Taylor - Deacon - Bowie) - Sada već poznati duet sa Davidom Bowijem je snimljen u "Mountain Studios" u Montreuxu, a rezultat je priprema grupe ‘’Queen’’. Objavljena je kao singl 26. oktobra 1981. godine i dostigla je 1. mjesto na top-listi u Velikoj Britaniji. Taylor je pjesmu nazvao "jednom od najboljih stvari koju je ‘’Queen’’ napravio". Pojavljuje se u velikom broju TV serija i filmova. Objavljena je na kompilaciji "Greatest Hits II" iz 1991. godine, na nekim izdanjima kompilacije "Greatest Hits" iz 1981. godine, na kompilaciji "Greatest Hits III iz 1999. godine (kao Rah Mix). David Bowie objavio je pjesmu na kompilacijama: "Bowie: The Singles 1969-1993" iz 1992. godine, "The Singles Collection" iz 1993. godine i "Best of Bowie" iz 2002. godine. Na Freddie Mercury Tribute Koncertu 1992. godine, pjesmu su izveli David Bowie i Annie Lennox.

Top-lista[uredi | uredi izvor]

Država Top-lista Prodaja
Najviša dostignuta pozicija Sedmica Tiraž Prodanih primjeraka albuma
Austrija 1. 12 Zlatni 25.000
Holandija 2.
Norveška 3. 11
Švedska 4. 6
UK 4. 19 Zlatni 350.000
Njemačka 5. 200.000
Japan 6. 80.000
Francuska 7. 300.000
SAD 22. 21 Zlatni 800.000

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ a b Queen – Hot Space Arhivirano 14. 6. 2007. na Wayback Machine Stylus Magazine. Retrieved 31 May 2011
 2. ^ Prato, Greg. "Hot Space Review". Allmusic. Pristupljeno 5. 12. 2006. The band that once proudly proclaimed not to use synthesizers on their albums has suddenly, dramatically reversed course, devoting the entire first side of the album to robotic, new wave dance-pop, all driven by drum machines and colored by keyboards, with Brian May's guitar coming in as flavor only on occasion.
 3. ^ http://www.allmusic.com/album/hot-space-mw0000195391
 4. ^ Chart Stats – Queen And David Bowie Retrieved 9 June 2011
 5. ^ O'Casey, Matt, dir. (2011) Queen – Days of Our Lives. Part 2. BBC. Queen Productions Ltd. Retrieved 31 May 2011
 6. ^ Milward, John (10. 6. 1982). "Hot Space Review". Rolling Stone, issue 371. Arhivirano s originala, 16. 1. 2009. Pristupljeno 5. 12. 2006.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]