Kafe

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.
Unutrašnjost kafea Central, Beč, Austrija.

Kafe, kafana ili kafić (također café iz Francuskog, Španskog i Portugalskog ili caffè iz Italijanskog) dijeli neke karakteristike sa barom, dok također posjeduje i neke od karakteristika restorana. Kao što i samo ime kaže, kafei se pretežno fokusiraju na posluživanje kafe i čaja. Ponuda hrane može da varira od peciva do juha i sendviča, drugih manjih obroka i laganih deserta. U nekim državama, kafei mogu više sličiti restoranima, nudeći mnoštvo toplih obroka, i moguče biti licencirani da služe alkohol. Mnogi kafei u islamskom svijetu, također i u muslimanskim distriktima na Zapadu, nude nargile, na koje se najčešće udiše aromatizirani duhan. U sredinama u kojima je tolerirano, kao u Holandiji ili dijelovima Danske i Kanade, u ponudi se također može pronaći i kanabis.

Osnovna funkcija koju je kafe imao od samog utemeljenja je ona socijalna, to je mjesto gdje se ljudi okupljaju, razgovaraju, pišu, čitaju, igraju igre ili dogovaraju sastanke.

Ova tradicija još uvijek najviše se održala u originalnim Bečkim kafeima koji nude (u najmanju ruku) ukusna slatka peciva i sjajnu kafu u ambijentima koji sežu od zagrobne tišine, urbane gužve do očaravajućih kulturnih događaja. U ovim "proširenjima dnevne sobe" (kafeima) možete uživati, kao što tipična lokalna fraza kaže, bivajući "van kuće a ipak ne vani na svježem zraku".