Kalij-citrat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Kalij citrat)
Jump to navigation Jump to search
Kalij citrat
Kaliumcitrat V2.svg
Općenito
Hemijski spoj Kalij citrat
Druga imena Trikalij citrat
Molekularna formula C6H5K3O7
CAS registarski broj 866-84-2
Kratki opis bijeli kristalni prah
Osobine1
Molarna masa 306,395 g/mol
Agregatno stanje čvrsto
Tačka topljenja

180 °C[1]

275 °C (raspada se)[2]
Tačka ključanja 230 °C[1]
Rastvorljivost rastvorljiv u vodi i etanolu
1 Gdje god je moguće korištene su SI jedinice. Ako nije drugačije naznačeno, dati podaci vrijede pri standardnim uslovima.

Kalij-citrat je so kalija. Hemijska formula mu je C6H5K3O7 + H2O. Može se koristiti za kontrolu bubrežnog kamenca nastalog urinskom kiselinom i cistinom.

Fizičke osobine[uredi | uredi izvor]

To je bijeli, kristalni prah, neznatno higroskopan. Nema mirisa, dok mu je okus slankast. Na temperaturama iznad 275 °C se raspada. Rastvorljiv je u vodi i etanolu.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Kalij citrat se veoma brzo apsorbira ako se uzima oralno te se izlučuje urinom u vidu karbonata. Na taj način, efektivan je kao analgetik te smanjuje tegobe uzrokovane povećanom koncentracijom urinske kiseline. Iz tih razloga koristi se i u veterini, u liječenju pasa i mačaka, ali je najvećim dijelom korišten kao neiritirajući diuretik.

Kalij citrat je efektivan u tretmanu gihta i aritmije, ako oboljela osoba pati od hipokalemije. Zajedno s drugim sličnim lijekovima, može se koristiti u smanjenju opasnosti od kristalurije tokom terapije sulfonamidima. Široko je upotrebljavan u liječenju naslaga bubrežnog kamenca, a često ga upotrebljavaju oboljele osobe od cistinurije.

Također se koristi u bezalkoholnim pićima kao pufer.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Environmental Health & Safety MSDS Number:P5675
  2. ^ "Physical Constants of Organic Compounds" u CRC Handbook of Chemistry and Physics, Internet Version 2005, David R. Lide, ed., http://www.hbcpnetbase.com, CRC Press, Boca Raton, FL, 2005, str.3-562