Karl Weissenberg

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Karl Weissenberg (1893.–1976. godine) je bio austrijski fizičar, značajan po svojim doprinosima reologiji i kristalografiji. Weissenbergov efekt dobio je naziv po njemu, kao i Weissenbergov broj. Izumio je goniometar kako bi proučavao difrakciju X-zraka kristala, kao i Weissenbergov reogoniometar, vrstu reometra. Evropsko reološko društvo dodjeljuje nagradu Weissenberg njemu u čast.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 11. juna 1893. godine u Beču (Austrija), a umro je 1976. godine u Holandiji. Studirao je na univerzitetima u Beču, Berlinu i Jeni matematiku kao svoj glavni predmet. Objavljivao je teorije simetričnih grupa, tenzora i matrične algebre. Radio je i u oblasti primijenjene matematike, te je radio eksperimente u kristalografiji, reologiji i medicini.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]