Kastor i Polideuk

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dioskuri na novčićima rimskoga cara Maksentija
Polideuk, rimska skulptura iz 4. vijeka

Kastor i Polideuk (grč. Κάστωρ, Kástôr; Πολυδεύκης, Polydeúkês) blizanci su, Ledini sinovi te Helenina i Klitemnestrina braća. Poznati su i kao Dioskuri (Διόσκουροι, Dióskouroi).

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Kastorovo grčko ime Κάστωρ, Kástôr označava dabra, a Polideukovo Πολυδεύκης, Polydeúkês znači "vrlo drag". Njihovo zajedničko ime Dioskuri - Διόσκουροι, Dióskouroi u prijevodu sa starogrčkog označava božije (Zeusove) sinove.

Grčka mitologija[uredi | uredi izvor]

Rođenje[uredi | uredi izvor]

Zovu se Dioskuri da bi se označilo da su Zeusovi sinovi. Ima više legenda o njihovu porijeklu, uključujući i porijeklo njihovih sestara, a najpoznatija je ona po kojoj se Zeus prerušio u labuda i zaveo Ledu, koja je zatim snijela dva jaja iz kojih su se izlegla njih dvojica. Druga verzija mita donosi da im je Ledin smrtni muž Tindar bio otac. Po nekim su pričama besmrtni kao bogovi, po drugima (Ilijada) smrtnici. Jedino što je stalno u svim verzijama jest da ako je jedan besmrtan, to je Polideuk. U Homerovoj Ilijadi Helena gleda sa zidina Troje i pita se zašto ne vidi braću među Ahejcima. Homer zatim govori da su obojica već mrtvi i pokopani u Lakedemonu, svojoj domovini, a to govori da su bili smrtni.

Peter Paul Rubens: Silovanje Leukipovih kćeri

Život[uredi | uredi izvor]

Kad su Tezej i Pirit oteli njihovu sestru Helenu, Kastor i Polideuk spasili su je i oteli Tezejevu majku Etru da bi se osvetili. Također su se pridružili Jazonu i Argonautima na njihovom putovanju na kojem je Polideuk ubio kralja Amika u šakačkom meču. Naime, Polideuk je bio dobar šakač, a Kastor jahač.

Kad je kraljica Astidameja uvrijedila Peleja, blizanci su mu pomogli razrušivši njen grad Iolkos (grč. Ιωλκός) u Tesaliji.

Kastor i Polideuk oteli su i oženili Febu i Hileiru, Leukipove kćeri. Ida i Linkej, Leukipovi nećaci, ubili su potom Kastora. Polideuku je Zeus dao besmrtnost koju je on potom molio za svog brata Kastora. To ide u korist tvrdnje da je Polideuk bio Zeusov sin, a da je Kastor bio Tindarov. Naposljetku su braća uznesena na Olimp.

Hram Dioskura na rimskom forumu

Rimska mitologija[uredi | uredi izvor]

Rimska mitologija odaje mnogo veće poštovanje Kastoru (Castore). Rimsko Polideukovo ime glasi Poluks (Pollux).

Njihov dan slavio se 15. jula, a hram im je stajao na rimskom forumu.

Sazviježđa[uredi | uredi izvor]

Sazviježđe Blizanaca (Gemini) predstavlja njih dvojicu, pa se njegove dvije najsvjetlije zvijezde zovu Kastor i Poluks (α i β Geminorum). Drevni izvori vežu ih i uz jutarnju i večernju zvijezdu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]