Klijen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Klijen
Status zaštite: Sigurni
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoChordata
RazredActinopterygii
RedCypriniformes
PorodicaCyprinidae
RodSqualius
VrstaS. cephalus
Dvojno ime
Squalius cephalus
Linnaeus, 1758.
Sinonimi
Leuciscus cephalus (Linnaeus, 1758)

Klijen ili Klen (latinski: Leuciscus cephalus) je vrsta ribe koja naseljava cijelu Evropu.

Izgled[uredi | uredi izvor]

Klijen ima snažno tijelo, vretenastog oblika, prilagođeno plivanju i u pojačanim vodenim strujama. Prekriveno je velikim ljuskama označenim crnom trakom. Glava, masivna i snažna, završava okruglom njuškom koja natkriva široko rasječena usta, bez brkova. Repno peraje je široko i nazubljeno, a trbušna su okomito postavljena nad leđno peraje. Boja mu se mijenja prema obojenosti vode u kojoj živi. Po pravilu, stomačna zona je bijela. Peraja su sivkasta, osim analnih i zdjeličnih koji su narandžasto-crveni. Zbog tamnih leđnog i repnog peraja, klijen se prepoznaje i na velikim udaljenostima.

On exhibition "Subaqueous Vltava", Prague

Osobine[uredi | uredi izvor]

Klijen ima izvarednu sposobnost prilagođavanja raznim sredinama, kako po pitanju razmnožavanja tako i u odabiru staništa. Zna odoljeti i preživjeti i tamo gdje su mnoge vrste uznazadovale. Stanovnik je tekućica, svježih, ali ne i hladnih. Nalazimo ga u srednjem toku rijeka, od zone deverika do pastrmskih zona. S izuzetkom malih jezera i bara gdje ga nema jer se tu ne može razmnožavati, može živjeti i u kanalima, jezerima, pješčarama, pod uslovom da sve te vode komuniciraju s kojom rijekom. Zimi, klijen se smješta u mirne zone blizu vodenih struja, uz šuplje obale, u sporim ali snažnim vrtlozima, uzvodno od rupa. Na proljeće prolazi stalno po sektorima gdje raste vodeno bilje, po plitkim zonama uzburkanog toka, i svugdje gdje su insekti brojni. Ljeti se postavlja u zasjedu blizu površine, najčešće u sjeni. U jesen, vrtlozi i potopljene prepreke omogućuju mu bez većeg napora da najveći dio dana proboravi u prehranjivanju.

Ishrana[uredi | uredi izvor]

Klijen je sposoban identifikovati s velike udaljenosti i najmanju trunku hrane. Klijen ima raznolike prehrambene navike: mekušci, rakovi, mlađ, punoglavci, razne larve, kopneni i vodeni insekti, biljni i organski otpaci, mahovina, alge, voće.

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Polna zrelost kod mužjaka nastupa u četvrtoj godini, a kod ženke u petoj godini života. Razmnožavanje se odvija izmedu aprila i juna, kada temperatura vode dostigne 15 °C, u plitkim zonama, bogatim kiseonikom i čistog dna. Tokom tog razdoblja, mužjak ima življe boje i kao većina ciprinida prekriven je takozvanim svadbenim tačkama po tijelu i glavi. Ženke oslobađaju od 20.000 do 200.000 jajašaca koja, jednom oplođena, prijanjaju za šljunak.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]