Kliment Ohridski

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Spomenik sv. Klimentu Ohridskom ispred Saborne crkve u Skoplju
Spomenik Svetog Klimenta i Nauma Ohridskog u Skoplju, blizu Kamenog mosta

Kliment Ohridski (840-916) je bio srednjovjekovni crkveni pisac, porijeklo vjerovatno iz jugozapadne Makedonije. On je učenik poznatih osnivača slavenske pismenosti Ćirilo i Metodije. Poslije Metodijeve smrti 885. učenici Ćirila i Metodija bili su u Velikoj Moravskoj izloženi napadima od njemačkog svećenstva. Oni su prognani iz Moravske, a među njima je bio i Kliment. Prešli su Savu i Dunav i ušli u okrilje Bugarskoj.

Kliment je razvio svoju djelatnost u središtu Makedonije i u južnoj Albaniji. Bugarski dvor je 893. imenovao Klimenta za Ohridskog slavenskog episkopa.

Kliment je autor oko 42 djela vjerskog sadržaja, među kojima i Žitije sv. Metodija. Umro je 916. u Ohridu, a sahranjen je u manastiru Svetog Pantelejmona.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]