Kogeneracija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Kogeneracija je postupak za istovremenu proizvodnju električne energije i toplote. Takav način upotrebe znači da se iz iste količine goriva dobija, pored električne energije još i dodatna toplotna energija što omogućava podizanje stepena iskorištenja hemijske energije goriva.[1]

Sagorijevanjem fosilnih goriva ili upotrebom druge vrste primarnih izvora toplote u energetici, nastaje velika količina toplote niskog potencijala (tj. niske temperature). Ona se (kod SUS motora i turbina) mora odvesti rashladnim sistemom. Ova količina toplote predstavlja toplotne gubitke u procesu transformacije hemijske energije u mehanički rad.

Ova toplote se, s obzirom na fizikalna ograničenja (Carnotov ciklus) ne može iskoristiti za proizvodnju mehaničkog rada, niti električne energije.

Ovu energiju je pogodno iskoristiti za zagrijavanje tople vode, za grijanje stanova i u slične svrhe. Tako se istovremeno proizvodi i električna energija, a otpadna toplota se koristi za druge namjene i korisna je. Na ovaj način se može postići koeficijenat iskorištenja od 80%.[2]

Primjeri upotrebe kogeneracije[uredi | uredi izvor]

U današnje vrijeme je manji broj toplana koje su istovremeno i elektrane (termoelekrane/toplane - TE/TO).

Bosna i Hercegovina[uredi | uredi izvor]

Hrvatska[uredi | uredi izvor]

Slovenija[uredi | uredi izvor]

Srbija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.energie-lexikon.info/kraft_waerme_kopplung.html
  2. ^ http://www.energie-lexikon.info/kraft_waerme_kopplung.html
  3. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 30. 1. 2014. Pristupljeno 3. 12. 2013. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link) CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  4. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 23. 11. 2013. Pristupljeno 3. 12. 2013. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link) CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  5. ^ http://www.hep.hr/proizvodnja/osnovni/termoelektrane/osijek.aspx[mrtav link]
  6. ^ http://www.te-tol.si/
  7. ^ http://www.panonske.rs/

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]