Rad (fizika)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Mehanički rad)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dinamika


Rad je djelovanje sile na putu. Znači, izvršeni rad je proizvod sile i puta na kojem djeluje ta sila. Oznaka u fizici za rad je W (work) ili A. Formula za izračunavanje rada je:

, gdje je F sila tijela, a s pređeni put na kojem djeluje ta sila.

Tijelo vršenjem rada oslobađa energiju i prenosi je na drugo tijelo.

Jedinica za rad je džul (po engleskom fizičaru Jamesu Prescottu Jouleu). Pošto je jedinica za pređeni put 1 m, a jedinica za silu 1 njutn (N) ili kilogrammetar po sekundi, imamo formulu za rad: . Znači, da je formula za rad i za energiju ista.

Sila koja djeluje ne mora biti konstantna. Ona, u općem slučaju, može biti funkcija koordinata i vremena, a tada se rad može dobiti integriranjem te funkcije. Važno je napomenuti da je F(s) komponenta sile koja djeluje u smjeru gibanja tijela.