Koper

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Koper
View of Koper from Zusterna.JPG
Prikaz Koper
Grb Položaj
Grb općine Koper Položaj naselja Koper
Osnovne informacije
Država: Flag of Slovenia.svg Slovenija
Stanovništvo: 47.539 popis (2002)
Površina: 311,2 km2
Gustoća: 153 stanovnika na km2
Nadmorska visina: 9,8 n.m.
Administracija
Načelnik: Boris Popovič
Web stranica:

Koper (ital. Capodistria) je jedini lučki grad na 47 km dugoj obali Jadranskog mora u Sloveniji. On je sjedište gradske općine i najveći grad u Primorskoj, jednoj od slovenskih regija. Koper je, kao i cijeli obalni dio Slovenije, dvojezičan. Leži južno od italijanskog lučkog grada Trsta, i ima 23.273 stanovnika (2005.).

Historija[uredi | uredi izvor]

Koper se razvio od malog naselja na otoku u tršćanskom zalivu. U vrijeme stare Grčke je naselje bilo poznato pod imenom Aegida, dok su ga Rimljani kasnije nazivali Capris, Caprea, Capre ili Caprista.

Pred Langobardima su stanovnici obližnjeg Trsta 568. pobjegli u Koper. U čast bizantskog cara Justinijana II. 'Rinotmeta' mjestu je ime promijenjeno u Justinopel.

Postoje tragovi trgovine Kopra s Venecijom još iz 932. godine. U ratu između Venecije i Svetog rimskog carstva je Koper bio na strani Nijemaca. Car Konrad II. je Kopru zauzvrat dodijelio gradske privilegije.

Godine 1278. Koper postaje dio Venecijanske Republike i postaje upravni centar venecijanske Istre. Venecijanci ga tada nazivaju Caput Histriae, (glavni (grad) Istre), iz čega je izvedeno i današnje ital. ime grada Capodistria.

Prema popisu stanovništva koji je 1900. proveden u Austrougarskoj, u Kopru je tada živjelo 7.205 govornika italijanskog, 391 slovenskog, 167 hrvatskog i 67 njemačkog jezika. Po popisu iz 2002. godine, većina stanovništva govori slovenski jezik (74,1%). Manjinski jezici su hrvatski (8%), srpskohrvatski (4%), bosanski (2,8%), srpski (2,7%) i italijanski (2,2%).[1]

Koper, zajedno sa cijelom obalom, 1918. potpada pod Italiju, a 1947. postaje dio Slobodne teritorije Trsta. Nakon njene podjele, 1954. pripao je Jugoslaviji.

Religija[uredi | uredi izvor]

Koper je već od 8. vijeka bio sjedište biskupije. 1498. je u Kopru rođen kasniji luteranski teolog Pier Paolo Vergerio. U Kopru je od 1536. do 1548. djelovao kao biskup. Koper 1828. postaje dio tršćanske dijeceze, da bi nakon pripajanja Jugoslaviji ponovo postao samostalna biskupija.

Privreda[uredi | uredi izvor]

U Kopru su najveći privredni subjekti luka (Luka Koper), i Tomos. Pored njih, u gradu je živa privredna aktivnost niza manjih, vitalnih subjekata.

Pored toga, u gradu je razvijen i ljetni turizam.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Logo Commonsa
Koper na Wikimedia Commonsu.

Reference[uredi | uredi izvor]


Flag of Slovenia.svg Nedovršeni članak Koper koji govori o gradu u Sloveniji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.