Kotar Kronoberg

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kotar Kronoberg
Kronobergs län (sv)
kotar
Kronoberg vapen.svg
Grb
Država  Švedska
Historijska pokrajina Småland
Glavni grad Växjö
Površina 8 458 km2
Stanovništvo 179 500
Gustoća 21 /km2 
Osnovan 1674.
Vlada  
 - Načelnik Lars-Åke Lagrell
Vremenska zona Srednjoevropsko vrijeme

Kotar Kronoberg (švedski: Kronobergs län, fon. Krunuberjs len) je kotar na jugu Švedske. Glavni grad kotara je Växjö.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Kotar Kronoberg pokriva jugozapadni dio pokrajine Småland. Kotar graniči sa kotarima Blekinge i Skåne na jugu, Halland na zapadu, Kalmar na istoku i Jönköping na sjeveru.

Najveći gradovi[uredi | uredi izvor]

Općine[uredi | uredi izvor]

Općine kotara Kronoberg.

(Broj stanovnika po popisu od 31. marta 2006)

Historija[uredi | uredi izvor]

Ruine dvorca Kronoberg.

Kotar je osnovan 1674. Ime je dobio po ruinama srednjovjekovnog dvorca Kronoberg kod Växjöa, na malom ostrvu u jezeru Helgasjön.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Kotar Kronoberg je jedan od četiri kotara s najmanjom stopom naseljenosti. U kotaru živi 179.500 stanovnika na površini od 8.458 km2, te gustoća naseljenosti iznosi 21 stanovnik na km2.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Najrazvijeniji grad kotara Kronoberg je Växjö. Ostali dijelovi kotara su već slabije razvijeni, kao posljedica visoke stope nezaposlenosti i smanjenja broja stanovnika. Šumska industrija je oduvijek bila jedna od najvažnijih privrednih grana kotara, što i nije čudno, jer 72% površine kotara je pokriveno šumama, dok preostalih 28% čine jezera (25%) i naselja (3%). Međutim, početkom januara 2005. šumsku industriju je teško pogodio orkan Gudrun. Noći između 7. i 8. januara orkan je porušio i oštetio 160.000 hektara šume, što je otprilike 300.000 nogometnih stadiona.

Saobraćaj[uredi | uredi izvor]

Kronoberg je važan tranzitni kotar, jer se u kotaru ukrštaju autoput E4 i magistralni putevi R23 i R25. Kroz kotar prolaze i dvije važne željezničke pruge: Malmö - Katrineholm i Göteborg - Kalmar/Karlskrona.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]