Kotar Västmanland

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kotar Västmanland
Västmanlands län (sv)
kotar
Västmanland vapen.svg
Grb
Država  Švedska
Historijska pokrajina Västmanland, Närke,
Uppland i Södermanland
Glavni grad Västerås
Površina 5 146 km2
Stanovništvo 248 499
Gustoća 48 /km2 
Osnovan 1634.
Vlada  
 - Načelnik Mats Svegfors
Vremenska zona Srednjoevropsko vrijeme

Kotar Västmanland (švedski: Västmanlands län, fon. Vestmanlands len) je kotar u središnjoj Švedskoj. Glavni grad kotara je Västerås. Kotar je osnovan 1634. godine.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Kotar Västmanland graniči sa kotarima Uppsala, Gävleborg, Örebro, Södermanland i Dalarna. Kotar se prostire duž obale jezera Mälaren. U sastav kotara ulaze istočni dio historijske pokrajine Västmanland, župa Norrby u pokrajini Uppland, neki dijelovi pokrajine Södermanland, sjeveroistočni dio pokrajine Närke i manji nenaseljeni dijelovi pokrajina Dalarna i Gästrikland.

Površina kotara iznosi 5.146 km2, što je 1,1% od ukupne površine Švedske. Kotar broji 248.499 stanovnika (2,7% od ukupnog broja stanovnika Švedske), a gustoća naseljenosti je 48 stanovnika/km2.

Priroda[uredi | uredi izvor]

Kotar Västmanland je bogat šumama. 60% (397.400 ha) od ukupne površine kotara je prekriveno šumama, 21% (137.890 ha) je obradiva zemlja, dok je samo 5% naseljeno. U kotaru se nalazi 3.013 ostrva, od kojih je samo 147 naseljeno. Färnebofjärden, koji se prostire u općinama Heby i Sala, je jedini nacionalni park kotara. Kotar ima 95 prirodnih rezervata koji zauzimaju površinu od 26.462 hektara.

Vasa park u Västeråsu i Gradska vijećnica u pozadini.

Najveća mjesta[uredi | uredi izvor]

Administrativna podjela[uredi | uredi izvor]

Općine kotara. Napomena: općina Heby je sada dio kotara Uppsala.

Kotar je podijeljen na 10 općina. Od 1. januara 2007. općina Heby je ušla u sastav kotara Uppsala. Najveća općina kotara je Västerås (132 830 stanovnika), a najmanja Skinnskatteberg (4 766).

Općine[uredi | uredi izvor]

(Broj stanovnika po popisu od 30. septembra 2006)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]