Laponija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Laponija
Sápmi, Sameland, Lappland, Lappi, Лапландия
Laponska zastava Norveška Švedska Finska Rusija
(Zastava)
Location Lapland
Nacionalna himna Sámi soga lávlla
Jezici Saami, norveški, švedski, finski, ruski
Površina ~ ²388.350 km2
Stanovništvo
 - Saami
 - Ukupno

oko 70.000
2.317.159
Nezavisnost Nema¹
Vremenska zona UTC +1 do +3
¹ Sastavni dio Norveške, Švedske, Finske i Rusije, ali sa određenim stepenom autonomije za Saami stanovništvo..

Laponija (Lappland, Lappi, Sápmi, Sameland, i Saamiland), je naziv za kulturnu regiju koju tradicionalno naseljava narod Saami. Danas, sjeverna provincija Finske nosi naziv Laponija, kao i švedska regija na sjeveru, iako je administrativno podjeljena između dvije zemlje nosi naziv Laponija.

Laponija se nalazi u sjevernoj Evropi i uključuje sjeverne krajeve Skandinavije i poluostrvo Kola, u Rusiji. Padom SSSR-a dolazi do poboljšanja međunarodnih odnosa ovih zemalja. Ovo je bitno za pripadnike Saami naroda, kao i lokalnog stanovništva koje ima Saami pretke iz prošlosti. Većina lokalnog stanovništva regije vuče porijeklo od Saami naroda.

Teritorija[uredi | uredi izvor]

Površina Laponije se nalazi iznad artičkog kruga. Zapadni dijelovi oduhvaćaju fjordove, ledenjake i planine, najveći vrh je planina Kebnekaise (2.111 m) u Švedskoj. Prema istoku se pružaju ravnice, pašnjaci i jezera, na krajnjem istoku počinje teritorij tundre.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Prema statistikama u Laponiji živi oko 70.000 pripadnika Saami naroda. Oko 40.000 živi u Norveškoj, 20.000 u Švedskoj, 6.000 u Finskoj i oko 2.000 u Rusiji.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]