Idi na sadržaj

Gryffindori na Harryjevoj godini

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Lavender Brown)

Ovaj članak je o manjim likovima iz Gryffindora koji su na istoj godini kao i Harry. Za više informacija o Ronu Weasleyu, Hermioni Granger i Nevilleu Longbottomu pogledajte njihove članke.

Lavender Brown[uredi | uredi izvor]

Lavender Brown
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodžena
Boja kosecrna(u filmu)
Boja očijusmeđa(u filmu)
DomGryffindor
Čistoća krvičista krv?
VjernostDumbledoreova Armija
GlumacJennifer Smith
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudracaLavender Brown je dobra prijateljica Parvati Patil. Obje pohađaju iste izborne predmete: Proricanje sudbine i Skrb za magična stvorenja. Lavender je na Božićni bal došla sa Seamusom Finniganom. Lavender je u početku vjerovala tvrdnjama o Harryju koje su iznošene u "kampanji" Ministarstva protiv njega, ali se kasnije pridružila Dumbledoreovoj armiji. Dijeli spavaonicu u Hogwartsu sa Hermionom Granger i Parvati Patil.

Lavender u Harry Potteru i Zatočeniku Azkabana saznaje da je njen zec, Binky, uginuo. Kako je Binkya ubila lisica, a ona je primila tu vijest na dan kad je profesorica Trelawney rekla da će se dogoditi nešto čega se bojala, Lavender je bila uvjerena u moći profesorice Trelawney. Ali Hermiona je istaknula da je Lavender tek taj dan saznala što se Binkyju dogodilo i da on nije uginuo tog dana, a i da se bojala da će se to dogoditi, ne bi se toliko šokirala kad je primila vijest.

U Harry Potteru i Princu miješane krvi, Lavender se počne sviđati Ron, kojem daje nadimak Won-Won, i oni počnu hodati, iako bi se to moglo opisati i kao beskonačno ljubljenje. Lavender je ljubomorna zbog količine pažnje i vremena koje Ron i Hermiona još uvijek posvećuju jedno drugome. U početku njihove veze Hermiona ne razgovara s Ronom, ali kad se pomire poveća se i Lavenderina paranoja. Nakon nekog vremena "nogirala" je Rona zato što ga je vidjela kako izlazi iz muške spavaonice s Hermionom (Harry je također u tom trenutku izašao iz spavaonice, ali je nosio plašt nevidljivosti). Ali Ron zbog toga nije bio razočaran, zapravo je bio sretan što on nije morao ostaviti Lavender jer ga je zamaralo to što je ona stalno željela biti s njim. Lavender pokaže da je uzrujana zbog prekida kad vidi Rona kako miče lažne sniježne pahuljice sa Hermioninih ramena. Lavender je odmah počela plakati.

U Harry Potter i Sveti smrtnici ubija je zli vukodlak smrtonoša Fenrir Greyback.

U filmu je glumi Jennifer Smith.

Seamus Finnigan[uredi | uredi izvor]

Seamus Finnigan
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
Boja koseboja pijeska
Boja očijunepoznata
DomGryffindor
Čistoća krvipolu-krv
VjernostDumbledoreova Armija
GlumacDevon Murray
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudracaSeamus Finnigan (fonol. Šejmus) ima irske korijene i voli metloboj. Ima jako izražen naglasak. Dijeli spavaonicu u Hogwartsu sa Harry Potterom, Ronom Weasleyem, Nevilleom Longbottomom i najboljim prijateljem Deanom Thomasom. Na Božićni bal je došao s Lavender Brown.

Finale Svjetskog Prvenstva u metloboju gledao je sa Weasleyevima i Harryjem, i naravno, navijao je za Irsku a ne za Bugarsku. Njegova majka je vještica, a njegov otac, bezjak, saznao je to tek poslije vjenčanja.

Zbog uticaja svoje majke i Dnevnog proroka, Seamus nije potpuno vjerovao Harryju na početku njihove pete godine, a to je izazvalo mnogo napetosti u spavaonici, na nastavi i u društvenoj prostoriji. Ali ipak je povjerovao Harryju nakon što je pročitao njegov intervju u Odgonetaču te je otišao na svoj prvi i posljednji sastanak Dumbledoreove armije. Na kraju Harry Pottera i princa miješane krvi glasno se posvađao sa svojom majkom koja ga je željela odvesti iz Hogwartsa - na kraju je ipak pristala na to da ostane na Dumbledoreovom pogrebu. To pokazuje da je Seamusovo poštovanje prema Dumbledoreu vjerovatno ipak bilo veće nego što je pokazao na početku Harry Pottera i Reda feniksa.

Parvati Patil[uredi | uredi izvor]

Parvati Patil
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodžena
Boja kosecrna
Boja očijutamno smeđa
DomGryffindor
Čistoća krvinepoznata
VjernostDumbledoreova Armija
GlumacSitara Shah/Shefali Chowdhury
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudracaParvati Patil je tamnokosa Gryffindorka sa Harryjeve godine. Ima sestru blizanku Padmu koja je u Ravenclawima. Na Božićni bal je išla s Harryjem zato što je njegova simpatija, Cho Chang, išla sa Cedricom Diggoryjem. Kad su Harry i Ron rekli Deanu, Seamusu i Nevilleu da idu na bal sa sestrama Patil, vidljivo ljubomorni Dean je promumljao nešto o tome kako su njih dvojica uspjeli dobiti najzgodnije cure na godini. Parvati i njena sestra Padma pridružile su se Dumbledoreovoj armiji na petoj godini. Parvati dijeli spavaonicu u Hogwartsu sa Hermionom Granger i Lavender Brown.

Parvatina najbolja prijateljica je Lavender. One imaju slične interese:Proricanje sudbine, dečke i jednoroge, iako se Parvati, kao i Harry, ponekad osjećala umorno i posramljeno zbog Lavenderinog ponašanja kad je izlazila s Ronom Weasleyem u Harry Potteru i princu miješane krvi. Njen najdraži predmet je Proricanje sudbine kod profesorice Trelawney, a jednako uživa i u Skrbi za magična stvorenja (ali kod profesorice Grubly-Plank). Parvatin bauk ima oblik mumije.

Roditelji sestara Patil su u Princu miješane krvi, nakon napada na Katie Bell, ozbiljno razmišljali da odvedu sestre iz Hogwartsa, ali ih je Parvati uspjela uvjeriti da to ne učine. Ipak, jutro nakon Dumbledoreove smrti sestre više nisu bile u Hogwartsu. Roditelji su ih odveli preko noći i ni jedna nije ostala na Dumbledoreovom pogrebu.

Imena Parvati i njene sestre, kao i njihova pojavljivanja u filmovima upućuju na njihovo indijsko porijeklo. Patil je tako uobičajeno prezime u indijskoj državi Maharashtra. Parvati je uz to i ime jedne hindu božice.

U Harry Potteru i Zatočeniku Azkabana Parvati glumi Sitara Shah, a u Harry Potteru i Plamenom Peharu Shefali Chowdhury.

Dean Thomas[uredi | uredi izvor]

Dean Thomas
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
Boja kosecrna
Boja očijusmeđa
DomGryffindor
Čistoća krvipolu-krv
VjernostDumbledoreova Armija
GlumacAlfred Enoch
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudracaDean Thomas je Gryffindor poznat po tome što mu od ruke idu crtanje i krivotvorenje potpisa. Dijeli spavaonicu u Hogwartsu sa Harry Potterom, Ronom Weasleyem, Nevilleom Longbottomom i najboljim prijateljem, Seamusom Finniganom.

Dean dolazi iz bezjačke porodice što dokazuje i njegovo navijanje za nogometni klub West Ham United. Kako nije imao pojma koje predmete izabrati za treću godinu, jednostavno je zatvorio oči i uperio štapić u spisak. J. K. Rowling je otkrila da su Deana odgojili njegova majka i očuh zato što je njegov pravi otac napustio porodicu kad je Dean bio mlađi. Dean je odrastao sa mnogo polubraće i polusestara. Kad je dobio pismo iz Hogwartsa njegova se majka pitala je li njegov pravi otac bio čarobnjak. Istina, koja nikad nije otkrivena, je da su Deanovog oca ubili smrtonoše zato što im se nije želio pridružiti. Dean je to trebao doznati tokom svog boravka u Hogwartsu, ali Rowling je izbacila taj dio u ranoj verziji Odaje tajni.

"Žrtvovala sam Deanovo putovanje do otkrića za Nevilleovo koje je i puno važnije za glavnu radnju."

Iako se ta informacija nikad nije pojavila u romanima smatra se tačno zato što je spomenuta na službenoj stranici J. K. Rowling.

Dean je najbolji prijatelj Seamusa Finnigana, ali on je Harryjevoj tvrdnji da se Voldemort vratio i tokom pete godine u Hogwartsu bio je član Dumbledoreove armije. Smatra Parvati i Padmu Patil najzgodnijim curama na njihovoj godini. Na kraju Harry Pottera i Reda feniksa počeo je hodati sa Ginny Weasley, ali prekinuli su nešto prije kraja Princa miješane krvi. Prema Hermioni njihova veza nije bila baš stabilna, ali prekid se dogodio zbog nesporazuma koji je izazvao Felix Felicis kojeg je popio Harry i kojem se sviđala Ginny.

U Harry Potteru i Princu miješane krvi postao je i rezervni lovac nakon što nezgode Katie Bell sa ukletom ogrlicom.