Liči

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Liči
Liči (Litchi chinensis)
Liči (Litchi chinensis)
Sistematika
Carstvo Plantae
Divizija Magnoliophytina
Razred Magnoliopsida
Red Sapindales
Porodica Sapindaceae
Rod Litchi
Vrsta L. chinensis

Liči (lat. Litchi chinensis - azijska trešnja) potječe iz jugozapadne Azije, sa juga Kine, Indonezije i Filipina.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Liči je suptropska biljka, koja ljeti koristi visoku temperaturu i vlagu, a prezimi na hladnoći koja se ne spušta ispod tačke leđenja. Drvo je zimzeleno, sa tamnozelenim sjajnim listovima i naraste između 10 i 15 metara visoko. Danas je poznato oko 100 sorti ličija.

Plodovi ličija su u obliku jajeta i dugi su oko 3 do 5 centimetara. Njihova gruba, hrapava i krhka ljuska je crvena ili ružičasta, obrasla dužim dlačicama. Kad se osuši postane smeđkasta. Meso ploda je bijelo, slatko-kiselkasto, a u središtu ima jako veliku košpu. Plod je osjetljiv, pa se najčešće može naći konzerviran.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Liči potiče iz jugozapadne Azije, sa juga Kine, Indonezije i Filipina. Kinezi ga uzgajaju više od 3 000 godina, smatrajući ga najboljom bijlkom, koju su cijenili i kineski carevi. Nekada su se ličijem plaćali porezi, a danas se poklanja za Novu godinu.

Uzgaja se još u Indiji, Južnoj Africi, Australiji i SAD.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Da bismo ga pojeli, liči razbijemo kao i jaje i jedemo kao trešnje (odstrani se nejestiva košpa). Liči je izvrstan za voćne salate i odlično se kombinuje sa mangom, dinjama i trešnjama.

Drvo je dekorativno, pa se sadi i u vrtovima.

Hemijski sastav[uredi | uredi izvor]

Liči sadrži veliku količinu vitamina C i B, kalija, bakra, fosfora i magnezija.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Zreli plodovi
Plodovi ličija