Litij nitrat

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Litij-nitrat)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Litij nitrat
Lithium nitrate.png
Općenito
Hemijski spoj Litij nitrat
Molekularna formula LiNO3
CAS registarski broj 7790-69-4
Kratki opis bijeli prah
Svojstva1
Molarna masa 68,95 g/mol
Agregatno stanje čvrsto
Gustoća 2,36 g/cm3
Tačka topljenja 255 °C
Tačka ključanja raspada se iznad 600 °C
Rastvorljivost 522 g/100 ml vode pri 20 °C
Rizičnost
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
1
0
OX
1 Gdje god je moguće korištene su SI jedinice. Ako nije drugačije naznačeno, dati podaci vrijede pri standardnim uslovima.

Litij nitrat je hemijski spoj koji spada u litijeve soli. Ima sumarnu formulu LiNO3, dok u prirodi obično se pojavljuje u formi hidrata LiNO3 · 3 H2O. To je bezbojna so, koja se iznad 600 °C raspada. Dobro je rastvorljiv u alkoholu i vodi.

Hemijske reakcije[uredi | uredi izvor]

Proizvodnja litij nitrata je najekonomičnija putem nitriranja litij karbonata s nitratnom kiselinom, čime se dobija litij nitrat uz oslobađanje ugljik dioksida i vode.

Li2CO3 + 2 HNO3 → 2 LiNO3 + CO2 + H2

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Litij nitrat se koristi u proizvodnji crvenih raketa za vatromet, jer prilikom sagorijevanja razvija blještavi crveni plamen. Također se koristi kao oksidaciono sredstvo pri razvijanju fotografija, te pri oksidaciji specijalnih goriva. Upotrebljava se i u proizvodnji drugih litijevih spojeva. U smjesi sa kalij nitratom prodaje se pod nazivom Sabalith. Hidrat litij nitrata (LiNO3 · 3 H2O) se koristio i u misiji NASE na Veneru za hlađenje uređaja, pošto prilikom topljenja oduzima toplotu iz okoline.