Manastir Dobrićevo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
manastir Dobrićevo

Manastir Dobrićevo ili manastir Vavedenja Bogorodice je manastir Srpske pravoslavne crkve, Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i nalazi se u naselju Orah, općina Bileća. Proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine [1]

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Manastir Dobrićevo se nalazi sa lijeve strane magistralnog puta Bileća – Trebinje, oko 12 kilometara južno od Bileće, nedaleko od Bilećkog jezera.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvobitno se manastir nalazio pokraj same rijeke Trebišnjice u selu Dobrićevo, gdje je podignut prije XV vijeka. U svojoj historiji gorio je tri puta. Prvi put 1694. godine, drugi put za vrijeme Prvog Svjetskog rata i treći put za vrijeme Drugog svjetskog rata. Nekoliko puta je i pljačkan.

Manastir je 1967. godine prenesen na sadašnju lokaciju. Prenošenje je izvršeno u okviru projekta spašavanja spomenika kulture i umjetnosti nakon stvaranja Bilećkog jezera.

Opis[uredi | uredi izvor]

Manastirski kompleks je ograđen kamenim zidom koji sa zapadne strane ima visinu od otprilike 3,30 m, a sa sjeverne, južne i istočne strane visinu od oko 2 m. Granice manastirske cjeline u prostornom smislu su definisane zapadnim ogradnim zidom dužine oko 22,50 m, koji spaja zgradu manastirskog konaka sa objektom «stare pušnice», te potezima manastirskih ogradnih zidova koji povezuju objekat «stare pušnice», obilazeći manastirsku crkvu sa sjeverne, istočne i južne strane, spajajući se sa zgradom konaka.

U centralnom dijelu kamenom ograđenog manastirskog prostora se nalazi manastirska crkva Vavedenja Bogorodice, a pored nje nalazi se manja crkva Sv. Nikole sa Mistihalja, prebačena ovdje iz istih razloga. Zgrada novog konaka je sagrađena 1969.godine, nakon premještanja manastira. U manastirskom dvorištu, nalazi se grupa od pet grobova i čatrnja od kamena.

Freske u crkvama manastira Dobrićeva i Zavala uradio je početkom XVII vijeka poznati srpski slikar Georgije Mitrofanović, koji sebe naziva zografom «od manastira Hilandara». Nakon prenošenja na novu lokaciju freske su vraćene i restaurirane lijepljenjem kazeinskim malterom. Najveću pažnju privlače čudotvorne mošti-ruka nepoznatog Svetitelja, okovana u pozlaćenu srebrnu narukvicu iz jednog komada, kao i freska Tajne Večere.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Liljana Ševo, Biblioteka Baština, Banja Luka, 2002. - Pravoslavne crkve i manastiri u Bosni i Hercegovini do 1978. Godine
  • Zdravko Kajmaković, Zidno slikarstvo u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, 1971.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Manastir Dobrićevo". kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 7. 2016.