Marija Ana Kastiljska

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Marija Ana Kastiljska
Marija Ana, Diego Velazquez
Carica Svetog Rimskog Carstva; kraljica Njemačke, Češke, Ugarske, Hrvatske i Slavonije; nadvojvotkinja Austrije; vojvotkinja Tešina
SupružnikFerdinand III, car Svetog Rimskog Carstva
DjecaFerdinand IV, kralj Ugarske
Marijana Austrijska
Leopold I, car Svetog Rimskog Carstva
DinastijaHabsburg
OtacFilip III, kralj Kastilje
MajkaMargareta od Austro-Štajerske
Rođenje18. august 1606.
El Escorial
Smrt13. maj 1646.
Linz

Marija Ana Kastiljska (Marija Ana Austrijska; 18. august 1606 - 13. maj 1646) je brakom bila carica Svetog Rimskog Carstva, kraljica Njemačke, Češke, Ugarske, Hrvatske i Slavonije, nadvojvotkinja Austrije, i vojvotkinja Tešina.

Rođena je u El Escorialu kao austrijska nadvojvotkinja i kastiljsko-aragonska i portugalska infanta. Roditelji su joj bili Filip III, kralj Kastilje, i Margareta od Austro-Štajerske, a starija brat i sestra Filip IV, kralj Kastilje, i Ana Kastiljska.

Dvadesetih godina 17. stoljeća, Jakov I, kralj Engleske, želio je svog sina Karla oženiti Marijom Anom. Karlo je čak doputovao do Madrida kako bi je upoznao. Do braka nije došlo jer se Marija Ana nije željela udati za protestanta, a Karlo nije želio ispoštovati zahtjeve njenog oca, odnosno preobratiti se na rimokatoličanstvo.

Dana 20. februara 1631. godine udala se za svog prvog rođaka, budućeg cara Ferdinanda III. Marija Ana je bila aktivna u politici, savjetovala muža i upravljala njegovim zemljama kao regent kada je to bilo potrebno.

Imali su šestero djece, od kojih su djetinjstvo preživjeli Ferdinand IV, kralj Ugarske, Marijana Austrijska i Leopold I, car Svetog Rimskog Carstva. Dva sina, Filip Avgust (1637) i Maksimilijan Tomaš (1638), umrli su u djetinjstvu. Car i carica su se za vrijeme Tridesetogodišnjeg rata naglo preselili u Linz, gdje je carica umrla tokom trudnoće. Njeno posljednje dijete, nadvojvotkinja Marija, rođena je carski rezom, ali je umrla iste godine.