Međimurska gibanica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Međimurska gibanica

Međimurska gibanica servirana na tanjiru
Mjesto porijekla Međimurje
Regija/država Hrvatska
Vrsta jela Slastica
Temperatura jela toplo ili hladno
Glavni sastojci lisnato tijesto,
svježi kravlji sir,
naribane jabuke,
mljeveni orasi,
mljeveni mak
Ostali dodaci jaja, grožđice, maslac,
pavlaka, mlijeko,
pržene pšenične klice,
cimet, šećer, so

Međimurska gibanica je slatko jelo Međimurske kuhinje, sastavnog dijela nacionalne Hrvatske kuhinje. Pripada velikoj porodici različitih vrsta gibanica koje su rasprostranjene diljem zemalja Balkanskog poluostrva.

To je slojevit specijalitet koji se pravi od kora lisnatog tijesta, bogato je filovan i veoma kaloričan. Sličan je nekim drugim vrstama gibanicama, a najviše je izgledom i okusom blizak prekmurskoj gibanici iz susjedne Slovenije, mada se od nje razlikuje po nekim karakterističnim elementima. Filuje s sa četiri vrste fila: svježi kravlji sir, naribane jabuke, mljeveni orasi i mljeveni mak, sa dodacima (grožđice, cimet i drugo).

Pravljenje[uredi | uredi izvor]

Gibanice su se nekada pekle isključivo u glinenim posudama, a danas se to radi najčešće u metalnim tepsijama.

Na tanak sloj tijesta položenog u nauljenu posudu stave se glavni sastojci, odnosno filovi, i to određenim rasporedom: red kore, red fila, sve dok se svi ne rasporede po slojevima jedan iznad drugog: mak, sir, orasi i jabuke. Na vrh se stavi sloj tijesta, te se prelije pavlakom u koju može biti umiješano žumance, i/ili rastopljeni maslac.

Peče se u pećnici od 40 minuta do jednog sata, a nakon toga se reže na kvadratične komade. Može se posluživati hladno ili toplo.

Specifičnosti[uredi | uredi izvor]

Međimurska gibanica, mada nalikuje nekim drugim vrstama kolača, ima svoje specifične karakteristike. Od njoj najsličnije prekmurske gibanice razlikuje se po sastavu nekih sastojaka, vrsti tijesta, rasporedu i debljini filova, vrsti preljeva, te po okusu. Odmah se na prvi pogled vidi da međimurska gibanica ima ukupno četiri sloja fila, dok ih prekmurska ima čak osam, odnosno svaka vrsta fila se stavlja u po dva sloja, te su ti slojevi bitno tanji. Uz to, u izradi međimurske gibanice koristi se lisnato tijesto, za razliku od prekmurske, gdje se upotrebljava prhko tijesto. Kao baza sirnog fila koristi se svježi kravlji sir, a ne (kiselija) skuta. Općenito je međimurska gibanica mekša i sočnija od drugih sličnih vrsta kolača.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Antun Tišlarić: Međimurska kuharica, Izdavač: Tiskarsko-izdavački zavod „Zrinski“ Čakovec, Čakovec 1991.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]