Merkat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Merkat
U Namibiji
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoChordata
RazredMammalia
RedCarnivora
PorodicaHerpestidae
RodSuricata
VrstaS. suricatta
Dvojno ime
Suricata suricatta
(Schreber, 1776)
Geografski raspon merkata
Geografski raspon merkata

Merkat (lat. Suricata suricatta) jeste sisar iz porodice mungosa.

Živi u pustinji Kalahari na jugu Afrike. Mužjaci su teški oko 730 g, a ženke su nešto lakše. Mužjaci narastu do 35 cm dužine, a ženke oko 25 cm (bez repa, koji je obično dug između 17 i 25 cm).

Prehrana[uredi | uredi izvor]

Uglavnom se hrane insektima, ali znaju jesti i manje sisare, guštere, zmije i jaja. Budući da su donekle imuni na otrove zmija i škorpiona, nemaju problema u lovu na njih. Pošto nemaju masne rezerve, pomoću kojih bi čuvali energiju, prisiljeni su svakodnevno loviti.

Parenje[uredi | uredi izvor]

Merkati spolno sazrijevaju s otprilike godinu dana, a mogu se razmnožavati tokom cijele godine. Mladunce donose na svijet najčešće tokom ljetnih mjeseci. Graviditet traje 11 sedmica, a u leglu su najčešće 4 mladunca, koji na svijet dolaze gluhi i slijepi. Iz jazbine izlaze nakon otprilike 3 sedmice, a sa 6 sedmica se samostalno hrane, naravno, uz pomoć starijih merkata.

Ponašanje[uredi | uredi izvor]

Merkati žive u kolonijama, koje najčešće broje oko 30 jedinki. Žive u podzemnim jazbinama, koje su povezane tunelima i imaju više izlaza. Na čelu kolonije je alfa-par, koji jedini ima mladunce, a iz kolonije se vrlo često protjeruju ženke, koje mogu predstavljati prijetnju alfa-ženki. Protjerane ženke kasnije formiraju nove kolonije s mužjacima koji su doživjeli sličnu sudbinu.

Socijalna struktura kolonija merkata jedna je od složenijih u životinjskom svijetu, a jedinke su međusobno čvrsto povezane. Takvo se ponašanje najbolje vidi u čuvanju kolonije od grabljivaca, pri čemu pojedine jedinke "čuvaju stražu" i tako štite ostatak kolonije.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]