Kalahari

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Kalahari u Namibiji

Pustinja Kalahari (na afrikaans jeziku: Kalahari-woestyn) jeste velika polusuha i pješćana savana u južnoj Africi, prostire se na oko 900.000 km2 zahvatajući veći dio države Bocvane i dijelove Namibije i Južnoafričke Republike. Polupustinja, koja nakon obilnije kiše dobija velike dijelove odlične trave za ispašu, u Kalahariju živi mnogo veći broj životinja i biljaka nego u pravoj pustinji, kao što je obližnja pustinja Namib na zapadu.

U Kalahariju padne vrlo mala količina kiše, a ljetne temperature su izuzetno visoke. U najsušem dijelu padne između 110 i 200 mm kiše godišnje,[1] dok u najvlažnijim dijelovima pada nešto više od 500 mm. Okolni bazen Kalaharija prekriva više od 2.500.000 km2 pružajući se dalje u Bocvanu, Namibiju i Južnu Afriku, a dijelovi bazena dosežu i do dijelova Angole, Zambije i Zimbabvea. Kalahari je dom mnogim pticama selicama i životinjama. Nekada utočište za divlje životinje, počev od slonova i žirafa, kao i za grabežljivce poput lavova i geparda, danas suha korita rijeka su uglavnom mjesta za ispašu, mada se leopardi i gepardi i dalje mogu ponegdje naći. Danas se u bazenu Kalahari u velikoj mjeri napasa stoka a ograde koje podižu ljudi radi zaštite stoke onemogućavaju normalno kretanje divljih životinja. Među pustinjama južne hemisfere, Kalahari se najbliži nekim australijskim pustinjama, po geografskoj širini kao i po načinu njihovog stvaranja.

Etimologija i opis[uredi | uredi izvor]

Izvedeno iz cvana jezika, riječ Kgala znači "velika žeđ", ili Kgalagadi što znači "bezvodno mjesto",[1] Kalagahi je ogromno područje prekriveno crvenim pijeskom bez ikakvih stalnih površinskih voda. Otjecanje voda vrši se kroz suhe doline, sezonske bujice te velika slana korita u slaništu Makgadikgadi u Bocvani i slaništu Pan u Namibiji. Jedina stalna rijeka je Okavango koja se širi u deltu na sjeverozapadu, formirajući močvare bogate živim svijetom. Drevna suha korita rijeka zvana omuramba pružaju se u srednjim i sjevernim dijelovima pustinje i pružaju mjesto gdje se skuplja voda tokom kišne sezone.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Mary Sadler-Altena, "Kalahari: Introduction" web stranica: SouthernCape-Kalahari: Kalahari name/climate/reserves and history Greška kod citiranja: Invalid <ref> tag; name "SAltena" defined multiple times with different content