Kalahari

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kalahari u Namibiji

Pustinja Kalahari (na afrikaans jeziku: Kalahari-woestyn) jeste velika polusuha i pješćana savana u južnoj Africi, prostire se na oko 900.000 km2 zahvatajući veći dio države Bocvane i dijelove Namibije i Južnoafričke Republike. Polupustinja, koja nakon obilnije kiše dobija velike dijelove odlične trave za ispašu, u Kalahariju živi mnogo veći broj životinja i biljaka nego u pravoj pustinji, kao što je obližnja pustinja Namib na zapadu.

U Kalahariju padne vrlo mala količina kiše, a ljetne temperature su izuzetno visoke. U najsušem dijelu padne između 110 i 200 mm kiše godišnje,[1] dok u najvlažnijim dijelovima pada nešto više od 500 mm. Okolni bazen Kalaharija prekriva više od 2.500.000 km2 pružajući se dalje u Bocvanu, Namibiju i Južnu Afriku, a dijelovi bazena dosežu i do dijelova Angole, Zambije i Zimbabvea. Kalahari je dom mnogim pticama selicama i životinjama. Nekada utočište za divlje životinje, počev od slonova i žirafa, kao i za grabežljivce poput lavova i geparda, danas suha korita rijeka su uglavnom mjesta za ispašu, mada se leopardi i gepardi i dalje mogu ponegdje naći. Danas se u bazenu Kalahari u velikoj mjeri napasa stoka a ograde koje podižu ljudi radi zaštite stoke onemogućavaju normalno kretanje divljih životinja. Među pustinjama južne hemisfere, Kalahari se najbliži nekim australijskim pustinjama, po geografskoj širini kao i po načinu njihovog stvaranja.

Etimologija i opis[uredi | uredi izvor]

Izvedeno iz cvana jezika, riječ Kgala znači "velika žeđ", ili Kgalagadi što znači "bezvodno mjesto", Kalagahi je ogromno područje prekriveno crvenim pijeskom bez ikakvih stalnih površinskih voda. Otjecanje voda vrši se kroz suhe doline, sezonske bujice te velika slana korita u slaništu Makgadikgadi u Bocvani i slaništu Pan u Namibiji. Jedina stalna rijeka je Okavango koja se širi u deltu na sjeverozapadu, formirajući močvare bogate živim svijetom. Drevna suha korita rijeka zvana omuramba pružaju se u srednjim i sjevernim dijelovima pustinje i pružaju mjesto gdje se skuplja voda tokom kišne sezone.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Mary Sadler-Altena, "Kalahari: Introduction" web stranica: SouthernCape-Kalahari Arhivirano 25. 7. 2015. na Wayback Machine: Kalahari name/climate/reserves and history