Takla Makan

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pogled iz svemira na oluju u Takla Makanu

Takla Makan ("Uđeš, a ne izađeš") je azijska pustinja smještena u regiji Srednje Azije, tačnije u Tarimskoj zavali između mladih nabranih gorja; Kven Luna na jugu, Tian Šana na sjeveru i Pamira na zapadu.

Ukupna površina pustinje iznosi otprilike 270.000 km2. Politički pripada NR Kini. Na istoku se Tarimska zavala otvara, te je u rubnom dijelu pustinje smješteno slano jezero Lop Nur u koje utiče rijeka Tarim. Na ovom području, naravno, preovladava B-pustinjska klima, a na nju utiče više faktora: izrazita kontinentalnost (tj. velika udaljenost od mora), reljefna zatvorenost (visoke planine uzrokuju skretanje zračnih masa, stoga na ovom području padne vrlo malo padavina) i dr.

Malobrojno nomadsko stanovništvo uglavnom živi uz rubne dijelove pustinje, te na visoravnima i bavi se stočarstvom. Poljoprivreda je zbog sušnog tla nerazvijena, a gustoća naseljenosti rijetka.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]