Mihailo Višević

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mihailo Višević (910-950) je zahumski knez.

Porijeklom je od plemena Litcika sa Visle[potreban citat]. Njegova historijska pojava pokazuje na koji način su mali dinasti mogli da se miješaju u krupnije političke poteze u svome okruženju. On je svoj vanjskopolitički angažman usmjerio na iskorištavanje situacije lavirajući između najjačih u svojoj blizini. Tako je on saveznik hrvatskog kralja Tomislava. Prisustvovao je Splitskom saboru iz 925. i pristao je na potčinjavanje Zahumske biskupije Splitskoj nadbiskupiji. Mihailo Višević pomagao je Bizant kao vazal u borbama u Apuliji pri osvajanju grada Siponta. Pomogao je bugarskom caru Simeonu da uhvati raškog župana Petra Gojnikovića. Kada je Bugarska oslabila ponovo se vratio Bizantu. Od Bizanta je dobio titule patricija i prokonzula.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]