Časlav Klonimirović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Časlav Klonimirović
Knez Srbije
Vladavina927. - 960.
PrethodnikZaharija
NasljednikKonstantin Bodin
DinastijaVlastimirovići
OtacKlonimir Strojimirović
Rođenje890.
Pliska, Prvo Bugarsko carstvo
Smrt960. (u 70. godini)

Časlav Klonimirović (grčki: Τσασλάβος; srpski: Часлав Клонимировић; 890. - 960.) bio je knez Srbije od 927. do 960. godine. Kao jedan od najpoznatijih srpskih vladara iz dinastije Vlastimirović, uspio je da uz pomoć Bizantijskog carstva obnovi i ojača srpsku državu koje je opustošilo Prvo Bugarsko carstvo. Podaci o njegovom životu poznati su na osnovu djela bizantijskog cara Konstantina Porfirogeneta i Ljetopisa popa Dukljanina, za koje se smatra da posjeduju veliku autentičnost.

Rani život[uredi | uredi izvor]

Časlav Klonimirović je rođen 890. godine u tadašnjoj bugarskoj prijestolnici Pliski kao dijete srpskog kneza Klonimira Strojimirovića i nepoznate bugarske plemkinje.  

Časlav se nalazio u bugarskom ropstvu. Poslije smrti bugarskog cara Simeona Časlav se oslobodio ropstva. Uz pomoć Bizanta obnovio je rašku državu 927. U njegovo doba Raška je obuhvatala Travuniju, Bosnu, Soli i Duklju. Podaci Konstantina Porfirogeneta u djelu DAI o Bosni govore upravo o tom vremenu. Oko 960. Časlav je poginuo u sukobu sa Ugrima (Mađarima).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]