Časlav Klonimirović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Časlav Klonimirović
HeFGz.jpg
Knez Srbije
Vladavina 927. - 960.
Prethodnik Zaharija
Nasljednik Konstantin Bodin
Dinastija Vlastimirovići
Otac Klonimir Strojimirović
Rođenje 890.
Pliska, Prvo Bugarsko carstvo
Smrt 960. (u 70. godini)

Časlav Klonimirović (grčki: Τσασλάβος; srpski: Часлав Клонимировић; 890. - 960.) bio je knez Srbije od 927. do 960. godine. Kao jedan od najpoznatijih srpskih vladara iz dinastije Vlastimirović, uspio je da uz pomoć Bizantijskog carstva obnovi i ojača srpsku državu koje je opustošilo Prvo Bugarsko carstvo. Podaci o njegovom životu poznati su na osnovu djela bizantijskog cara Konstantina Porfirogeneta i Ljetopisa popa Dukljanina, za koje se smatra da posjeduju veliku autentičnost.

Rani život[uredi | uredi izvor]

Časlav Klonimirović je rođen 890. godine u tadašnjoj bugarskoj prijestolnici Pliski kao dijete srpskog kneza Klonimira Strojimirovića i nepoznate bugarske plemkinje.  

Časlav se nalazio u bugarskom ropstvu. Poslije smrti bugarskog cara Simeona Časlav se oslobodio ropstva. Uz pomoć Bizanta obnovio je rašku državu 927. U njegovo doba Raška je obuhvatala Travuniju, Bosnu, Soli i Duklju. Podaci Konstantina Porfirogeneta u djelu DAI o Bosni govore upravo o tom vremenu. Oko 960. Časlav je poginuo u sukobu sa Ugrima (Mađarima).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]