Mikrotalas

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mikrotalasi su zajednički naziv za decimetarsko, centimetarsko i milimetarsko područje radiotalasa. Tradicionalno to obuhvata područje frekvencija iznad 300 MHz, međutim danas se često kao donja granica mikrotalasa uzima i frekvencija od 1 GHz.

Mikrotalasi se koriste u radarskoj tehnici, mikrovalnim pećima, bežičnim komunikacijama (GSM, WLAN, Bluetooth), astronomiji itd. Područja oko frekvencija 800 MHz, 2,45 GHz i 13 GHz su slobodna za različite primjene u industriji, nauci i medicini (ISM band).

Antene se na mikrovalne uređaje obično spajaju pomoću valovoda, jer gubitak snage s porastom frekvencije u koaksijalnom kablu postaje prevelik.


Nuvola apps kalzium.svg Nedovršeni članak Mikrotalas koji govori o fizici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.