Miro Petrović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Wikitext.svg Ovom članku ili dijelu članka nedostaju interni linkovi.
Nakon dodavanja internih linkova uklonite ovaj šablon.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.

Miro Petrović (Klobuk kraj Ljubuškog, 5. januar 1954. - )[1] bosanskohercegovački novinar, pjesnik, urednik i pedagog.

Završio je Pedagošku akademiju i kratko radio u školama u Fojnici, Sarajevu i Vitini. Do Domovinskog rata je živio u Sarajevu kao samostalni umjetnik, bavio se novinarstvom u kulturi u Oslobođenju i Radio Sarajevu 202. Također je bio voditelj sarajevske gradske književne tribine "Između korica" i sekretar časopisa Lica, a pred sam rat se zapošljava kao direktor Narodnog univerziteta i Gradske biblioteke knjižnice u Fojnici. Od 1996. radio kao voditelj marketinga Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i bio član uredništva sarajevskog književnog časopisa Život, kojega je izdavač Društvo pisaca BiH.

Pokrenuo (s Krešimirom Šegom) i uređuje kao izvršni urednik dva bosanskohercegovačka dječija lista s hrvatskim kulturnim identitetom: Cvitak - list za sretno djetinjstvo i Školarac – lista za cure i dečke. Glavni i odgovorni je urednik Motrišta, časopisa Matice hrvatske Mostar.

Sudionik Domovinskog rata kao dragovoljac-veteran od početka oktobra 1991. Živi u Mostaru i Sarajevu. Uvršten je u čitanke, te u desetak antologija i u antologiju Probrana baština (100 godina – 100 pjesama – 100 pjesnika hrvatskog pjesništva 20. stoljeća, Zagreb, 2001.).

Nagrade:

  • Šimićevih susreta,
  • Trebinjskih večeri poezije (za najbolju prvu knjigu) i
  • Književne omladine BiH (za najbolju knjigu autora do 33 godine).

Član je Matice hrvatske od 1970., Društva pisaca BiH od 1978., P.E.N.-a od 1989. i Društva hrvatskih književnika u Mostaru i Zagrebu od 1993. Knjige: Pjesme (pjesme, Sarajevo, 1977.), Čestica (pjesme, Sarajevo, 1983. i 1984.), Ljetopis (pjesme, Mostar, 1996.), Zemlja za cvijeće (pjesme, Mostar, 1999. i 2000.) i Dvojica (pjesme, Mostar-Sarajevo-Zagreb, 2005.).

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Miro Petrović, Škola primijenjene poezije | Ivan Lovrenović". ivanlovrenovic.com (jezik: hrvatski). Pristupljeno 2017-04-14. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]