Moj mali poni (2. sezona)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Moj mali poni (2. sezona)
PorijekloKanada
SAD
Orig. kanalThe Hub
Br. epizoda26
Sljedeća sezona3. sezona
Prethodna sezona1. sezona

Druga sezona animirane televizijske serije Moj mali poni, koju je razvila Lauren Faust, originalno je bila prikazana na kanalu The Hub u SAD-u. Serija se bazira na Hasbrovu liniju igračaka My Little Pony i također je poznata kao "Generacija 4". Sezona je završila 21. aprila 2012.

Nakon prve sezone, jednorog Ponoćna Iskra se sprijateljila sa svim ponijima Ponivila, pogotovo sa šest prijateljica Rozetom, Tihanom, Jabuklinom, Divnom i Šarenlotom, koji predstavljaju šest elemenata sklada. U prvoj epizodi sezone, zlobni drakonekis (zmaj-konj) Nesloga otme elemente koje poniji vrate. Ostatak sezone, poniji šire prijateljstvo diljem Ekvestrije. Na kraju sezone Iskra svima otkrije da ima brata (Sjajnog Viteza), koji se vjenča s Princezom Kadensom, ali se Kraljica Chrysalis, vođa Promjenjivaca, pretvorila u Kadensu da otme ljubav cijelog Kraljevstva Kanterlota. Na kraju ju poniji zaustave i Princeza Kadensa i Sjajni Vitez nastave vladati Kanterlotom.

Epizode[uredi | uredi izvor]

Br. u seriji Br. u
sezoni
Naslov Režiser Scenarist(i) Premijera
271 "The Return of Harmony Part 1" James WoottonM.A. LarsonSAD: 17. 9. 2011.
 
282 "The Return of Harmony Part 2" James WoottonM.A. LarsonSAD: 24. 9. 2011.
 
293 "Lesson Zero" James WoottonMeghan McCarthySAD: 15. 10. 2011.
Ponoćna Iskra obečala je Princezi Selestiji da će joj svaki dan poslati poruku gdje napiše sve što je naučila o prijateljstvu. Problem se pojavi kad Iskra ne pronađe prijateljski problem. Prijateljicama pokuša objasniti da je ovo ozbiljan problem za nju, ali one ne misle da je išta ozbiljno. Ova paranoja obuzme Ponoćnu Iskru, i zbog ovoga poludi zbog stresa. Iskra pronađe rastrganu lutku i pokuša ju dati Klubu biljega. Prije nego što im ponudi lutku, začara ih magičnom čini zvanom "Want it, need it". Zbog ove čini, klub se počne svađati jer žele lutku. Iskra misli da je pronašla savršen problem, ali uskoro cijeli Ponivil poludi za lutkom. Nakon što se Iskra smiri, primijeti da je pogriješila. Baš tad se pojavi Selestija, i Iskra ne zna što će napraviti jer nema poruku za nju. Njene prijateljice se pojave i kažu da su za sve krive jer joj nisu pomogle. Zbog ovoga Selestija kaže da prijateljice mogu poslati poruke samo kad nauče nešto o drugarstvu. 
304 "Luna Eclipsed" James WoottonM.A. LarsonSAD: 22. 10. 2011.
Noć je vještica u Ponivilu, i svi poniji su uzbuđeni. Dok se zabavljaju, Princeza Luna se pojavi. Poniji nisu svjesni da je Luna postala dobra nakon incidenta s Mjesec Noćnom Morom, i zato joj svi pobjegnu. Ponoćna Iskra joj pokuša pomoći sprijateljiti se s drugim ponijima, ali svaki put kad se približi uspjehu, Rozeta prestraši ponije lagajuči o Luni. Rozeta prizna da zna da je lagala o Luni, što jako naljuti Lunu. Kad se Luna smiri, još jednom se pokuša sprijateljiti s ponijima, i napokon uspije. 
315 "Sisterhooves Social" James WoottonCindy MorrowSAD: 5. 11. 2011.
Slatkica konstantno slučajno dosađuje Divnoj, i zato se počne družiti s Jabučicom i Jabuklinom. Dok se Slatkica druži sa sestrama Jabukić, Divna pronađe dar koji joj je Slatkica ostavila, i stvari koje je Slatkica "poremetila" joj zapravo pomognu. Zbog ovoga se Divna pokuša izviniti Slatkici, ali Slatkica odluči biti jedna od sestara Jabukić. Sljedeći dan, sestre Jabukić odu na takmičenje sestara. Slatkica i Jabuklina se takmiču u trci s preprekama, u kojoj Jabuklinu pokrije blato. Iako ne pobijede, Slatkica se dobro zabavi. Slatkica slučajno gurne kapu s "Jabuklinine" glave, i pronađe rog. Kad makne blato s njenog tijela, sazna da je Divna glumila da je Jabuklina. Nakon takmičenja, Slatkica prihvati Divninu ispriku, i ponovo postanu sestre. 
326 "The Cutie Pox" James WoottonAmy Keating RogersSAD: 12. 11. 2011.
Klub biljega opet traži biljege bez sreče. Jabučica zaluta u Uvijek-slobodnu šumu da joj Zecora popravi slomljeni zub. Dok je kod Zecore, Jabučica pronađe napitak koji nekome može pokazati talent. Kad ga Jabučica popije, dobije okrugli biljeg. Tad pokaže uspjeh u Hula hopanju. Odjednom se pojavi drugi biljeg na njenom boku. Jedan dan prođe, i Jabučica je pokrivena biljezima. Zecora donese jedini poznati lijek, biljka koja naraste kad netko kaže istinu. Jabučica prizna da je popila Zecorin napitak, i svi biljezi nestanu kad pojede biljku. Malena nauči da treba biti strpljiva, i da će njen biljeg doći kada je vrijeme. 
337 "May the Best Pet Win!" James WoottonCharlotte FullertonSAD: 19. 11. 2011.
Šarenlota je ljubomorna na njene prijateljice jer sve imaju ljubimce osim nje. Tihana Šarenloti ponudi mnoge ljubimce, ali Šarenlota ne može da odabere jednoga. Zato organizira takmičenje ljubimaca. U takmičenju učestvuju mnogi leteći ljubimci i jedna kornjača. Šarenlota ne misli da će kornjača, zvana Tenk, pobijediti, ali ne očekivano ju spasi kad joj se krilo zaglavi ispod kamena. Zbog ovoga Šarenlota odluči da je Tenk njen ljubimac. 
348 "The Mysterious Mare Do Well" James WoottonMerriwether WilliamsSAD: 26. 11. 2011.
Šarenlota zadnjih nekoliko dana spašava ponije Ponivila, i njene prijateljice misle da postaje previše arogantna zbog toga. Jednog dana, nekoliko ponija u vozilu počnu padati niz brdo, ali ih spasi tzv. Mysterious Mare Do Well (bosanski: Tajanstvena dobročudna kobila). MMDW cijelu sedmicu spašava ponije, i stanovnici Ponivila zaborave na Šarenlotu. Tijekom MMDW-ine dodjele nagrade, Šarenlota ju počne ganjati kroz Ponivil. Kad ju uhvati, potrga joj masku i pronađe Rozetu. Još tri Tajanstvene dobročudne kobile se pojave. MMDW nikad nije postojala, nego su se Šarenlotine prijateljice maskirale u nju da ju nauče lekciju. Šarenlota nauči da se pravi heroj ne hvalisa. 
359 "Sweet and Elite" James WoottonMeghan McCarthySAD: 3. 12. 2011.
Divna je došla u Kanterlot da Ponoćnoj Iskri napravi haljinu za rođendan. Dok je u Kanterlotu, poniji više klase smatraju da Divna ne pripada Kanterlotu jer je iz malog Ponivila. Kasnije ima susret s drugim ponijem više klase, Fancy Pantsom. Fancy ju pozove na veliki događaj za višu klasu. Kad se Divna pridruži visokom društvu, sprijatelji se s ostalim ponijima više klase koji ju pozivaju na razne velike događaje. Divna je pre okupirana događajima više klase da radi na Iskrinoj haljini. Jedne noći Divna zaspe prije nego što dovrši haljinu, i sljedeći dan Iskra dođe u Kanterlot da je posjeti da joj je rođendan. Iskra ugleda ne dovršenu haljinu koja joj se sviđa, i te večeri odu na rođendansku proslavu. Proslava je pored događaja koji je Fancy Pants organizirao. Divna ne želi da poniji više klase znaju da su joj glavnih šest drugarice, ali joj Iskra slučajno oda tajnu. Fancy Pantsu to ne smeta jer voli Divninu "jednostavnu haljinu" koju je napravila Iskri, i zato ju poniji više klase nastave voliti. 
3610 "Secret of My Excess" James WoottonM.A. LarsonSAD: 10. 12. 2011.
Bodljin je rođendan, i iznenađen je s poklonima koje mu prijateljice daju. Zbog svih tih poklona poćne moliti sve ponije Ponivila za poklone, i ne da ih nikome. Nakon nešto vremena, poćne rasti bez kontrole. Iskra ga odvede doktoru koji joj objasni da zmajevi rastu bez kontrole kad dobivaju darove. Kad postane pre velik da stane u Iskrinu kuću, poćne krasti poklone iz kuća drugih ponija i otme Divnu, te je odvede na vrh planine. Kad ugleda Divnin dragulj, vrati se u normalu jer se sjetio dragulja koji mu je Divna dala. Darežljivost ga vrati u normalnog zmaja. 
3711 "Hearth's Warming Eve" James WoottonMerriwether WilliamsSAD: 17. 12. 2011.
Dan je domovine u Ekvestriji, i Princeza Selestija je zamolila Ponoćnu Iskru i njene drugarice da budu glavne glumice u tradicionalnoj predstavi o historiji Ekvestrije. Predstava pokazuje da su tri vrste ponija živjeli bez sklada prije vladavine Selestije. Kad jaka zima upropasti većinu hrane, trojica vođa i njihovi pomoćnici krenu u potragu za novom zemljom netaknutom od zime. Slučajno, svi dolaze na isto mjesto i vođe ponovo počinju da se prepiru. Neprijateljstvo hrani sablasne Windegoe, stvorenja odgovorna za zimu, zbog kojih se zemlja i vođe smrznu. Pomoćnici otkrivaju da dijele zajedničku vezu i njihovo prijateljstvo stvara veliku vatru koja uništava Windegose i otapa zemlju i njihove vođe. Odbacujući svoje razlike, tri plemena imenuju novu zemlju Ekvestrijom i rade zajedno kako bi uspjela. 
3812 "Family Appreciation Day" James WoottonCindy MorrowSAD: 7. 1. 2012.
Jabučica mora da dovede člana porodice u školu za Dan porodice. Zbog dana branja zap jabuka, Jabučicina sestra Jabuklina i brat Big Mac ne mogu doći, i Jabučica ne želi povesti svoju Baku Smith jer smatra da ju sramoti, pogotovo nakon što joj se Diamond Tiara počne rugati zbog bake. Malena pokuša uvjeriti baku i učiteljicu Cheerilee da Baka Smith ne mora doći, ali čak i nakon svega što je Jabučica probala, baka dođe u školu i ispriča priču o otkrivanju zap jabuka i formiranju Ponivila. Baka ispriča priču koju svi ždrepci u školi zavole, što jako naljuti Diamond Tiaru. Zbog priče, Jabučica i Baka Smith postanu bolje prijateljice. 
3913 "Baby Cakes" James WoottonCharlotte FullertonSAD: 14. 1. 2012.
Gospođa Cake rodila je blizance, jednoroga Pumpkin Cake i pegaza Pound Cake. Jedan mjesec kasnije, G. i Gđa. Cake moraju ići na važan događaj, i nakon što ne pronađu dobru dadilju, moraju dati Rozeti da ih čuva. Kao što su Cakeovi očekivali, Rozeti ne ide čuvanje konjića, ali polako se popravi. Čuvanje beba joj ide sve do noći, kad bebe počnu koristiti svoje moći bez kontrole. Ovo Rozetu rasplače, ali se bebe smire i počnu čuvati nju. Kad ih Rozeta uspava, čuje kako bebe govore njeno ime u snu, i zato obeča Cakeovima da će im paziti na bebe kad god trebaju. 
4014 "The Last Roundup" James WoottonCharlotte FullertonSAD: 21. 1. 2012.
Jabuklina ide na Ekvestrijin rodeo, i zato što je bila prvo mjesto na svakom prijašnjem rodeu, cijeli Ponivil očekuje uspjeh, i Gradonačelnica očekuje da će donijeti puno novca. Jabuklina se ne vrati kad je trebala, i samo im pošalje poruku gdje kaže da će još nekoliko dana morati ostati. Njenih pet prijateljica su sumnjićave, i zato odu u grad gdje je rodeo da pronađu Jabuklinu. Saznaju da je Jabuklinu zaposlila Cherry Jubilee, ali Jabuklina nikome ne govori zašto. Sljedeći dan pobjegne, ali ju svi (osim Rozete i Divne koje se izgube) uhvate, i Jabuklina objasni da se nije htjela vratiti jer nije pobjedila. Prijateljice joj objasne da se ne mora bojati, jer njene drugarice ne može razočarati. Zajedno se vrate u Ponivil. 
4115 "The Super Speedy Cider Squeezy 6000" James WoottonM.A. LarsonSAD: 28. 1. 2012.
Velik je dan za Ponivil, sezona za posebni sok od jabuke porodice Jabukić stigla je. Nažalost, zalihe soka ponestanu prije nego što svaki poni dobije soka. Baš tad se pojave Braća Flim Flam. Flim i Flam imaju spravu koju zovu "Super brzi sokovnik za jabuke 6000", kojom jako brzo prave puno soka. Flim i Flam započnu takmičenje s Jabukićima za pravljenje soka od jabuke. Flim i Flam naprave više soka i Jabukići poćnu napuštati Ponivil. Kad poniji poćnu piti sok od jabuke Flima i Flama, zgadi im se i potjeraju Flima i Flama. Jabukići ponovo poćnu praviti sok od jabuke. 
4216 "Read it and Weep" James WoottonCindy MorrowSAD: 4. 2. 2012.
Šarenlota završi u bolnici nakon što slomi krilo. Šarenlota misli da će u bolnici biti dosadno, ali joj drugarice dadnu knjigu koju može ćitati. Šarenlota misli da samo štreberi čitaju knjige, i zato ne radi ništa u bolnici. Nakon što joj dosadi ležanje u krevetu, poćne čitati prvu knjigu u seriji romana o Smioni koje je napisala kobila samo poznata kao Gđa. Ždrijebić. Šarenlota zavoli knjigu, ali ju ne stigne dovršiti jer joj prijateljice stalno dolaze u sobu, i ne želi da znaju da voli čitati. Prije nego što stigne dovršiti knjigu, doktori ju pošalju kući jer se oporavila. Te noći Šarenlota pokuša ukrasti knjigu iz bolnice, ali je doktori uhvate. Kad njene drugarice saznaju, Šarenloti kažu da se ne mora sramiti, i Iskra joj dadne tu knjigu da ju dovrši. Kad ju dovrši, poćne čitati sve knjige o Smioni. 
4317 "Hearts and Hooves Day" James WoottonMeghan McCarthySAD: 11. 2. 2012.
 
4418 "A Friend in Deed" James WoottonAmy Keating RogersSAD: 18. 2. 2012.
U Ponivil se uselio magarac Cranky Doodle. Rozeta se želi sprijateljiti s njime, ali se Cranky ne želi družiti. Što god Rozeta pokuša ili ne uspije ili ga naljuti. Kada pronađe dnevnik Crankyja, sazna da je došao u Ponivil da pronađe svoju izgubljenu ljubavnicu Matildu, koju je upsoznao na velikom plesu u Kanterlotu. Matilda se slučajno nedavno uselila u Ponivil, i Srećko prizna Rozetu kao prijateljicu nakon što dovede Matildu Crankyjevoj kući. 
4519 "Putting Your Hoof Down" James WoottonCharlotte Fullerton, Merriwether WilliamsSAD: 3. 3. 2012.
Tihanina sramežljivost joj donosi probleme, i zato joj Rozeta i Divna preporuče lekciju iz samopouzdanja Iron Willa. Lekcija Iron Willa pomogne Tihani, ali brzo pretjera sa samopouzdanjem, i ozlijedi mnogo ponija. Kasnije rasplače Rozetu i Divnu, i nakon što se pogleda u lokvi, primjeti da je postala loš poni. Rozeta i Divna okrive Iron Willa, i kad je Iron Will pokuša natjerati da mu plati, Tihana smireno odbije plačanje jer nije bila zadovoljna s lekcijom. Tihana nauči da svoje samopouzdanje može kontrolirati, i ne mora biti gruba da bude samopouzdana. 
4620 "It's About Time" James WoottonM.A. LarsonSAD: 10. 3. 2012.
Ponoćna Iskra od sljedećeg utorka trenutnoj Iskri pokuša reći da se ne brine zbog ničega, ali joj to ne stigne reći kad se vrati u budućnost. Trenutna Iskra se zabrine jer je buduća Iskra izgledala poremećeno i ne zna što će joj biti sljedeći utorak, i zato s cijelim Ponivilom zaustavi svaku moguću katastrofu. Dok dani prolaze, trenutna Iskra poćne izgledati kao buduća Iskra. Da zaustavi sav nered, posjeti Kanterlot i pronađe čari za putovanje kroz vrijeme. Ovim čarima se vrati nazad ali opet ne stigne upozoriti prošlu Iskru. 
4721 "Dragon Quest" James WoottonMerriwether WilliamsSAD: 17. 3. 2012.
Bodlja je uzrujan s time da se ne ponaša kao svi ostali zmajevi. Zbog ovoga pobjegne od Iskrine biblioteke i ode u rupu punu zmajeva. Tamo pokuša raditi zmajevske stvari, ali zato što ne uspije u mnogo aktivnosti, odrasli zmajevi ga zadirkuju. Tamo su također Iskra, Šarenlota i Divna u zmajevskom kostimu. Bodlja eventualno impresionira zmajeve u takmičenju podrigivanja, i zmajevi ga napokon prihvate kao jedan od njih. Zmajevi ga kasnije pitaju da ukrade jaje grifona, i Bodlja uspije uhvatiti samo jedno. Zmajevi žele da slome jaje, što Bodlja neće. S tri skrivena ponija pobjegne u Ponivil gdje nauči da se ne treba sramiti sebe samo zato što se ponaša drugačije. 
4822 "Hurricane Fluttershy" James WoottonCindy MorrowSAD: 24. 3. 2012.
Pegazi Ponivila moraju dignuti tornado vode sve do Oblakgrada kao tradiciju. Svi pegazi su spremni osim Tihane. Tihana se boji letenja pred ponijima jer su je pegazi zadirkivali kad nebi uspjela kad je bila mala. Šarenlota ju pokuša potaknuti, i Tihana pristane. Nakon par neuspjeha u letenju, Tihana se preda jer misli da nikad neće biti dovoljno dobra. Na dan pravljenja tornada, Tihana dođe gledati, ali ne želi letjeti. Kad tornado poćne padati, Tihana da sve od sebe i poćne letjeti u tornadu. Uspiju ga dignuti do Oblakograda i pegazi poćnu navijati za nju. 
4923 "Ponyville Confidential" James WoottonM.A. LarsonSAD: 31. 3. 2012.
Diamond Tiara je glavni urednik školskih novina, Foal Free Press. Klub biljega misli da će moći osvojiti biljege za uređivanje novina. Priče koje Klub biljega donesu Tijari za novine su okrutne i vrijeđaju ponije, ali su Tiari takve priče najdraže i svi đaci ih čitaju. Zbog toga im Tiara ne da da prestanu pisati takve priče, i ako prestanu odati će njihove sramotne slike. Klub biljega odluči napisati priču gdje se ispričaju za sve što su napisale. Učiteljica Cheerilee otpusti Tiaru i dobiju novog urednika novina, dok se Ponivil ispriča Klubu biljega. 
5024 "MMMystery on the Friendship Express" James WoottonAmy Keating RogersSAD: 7. 4. 2012.
Porodica Cake i Rozeta su napravili predivan kolač za takmičenje pekara. Na vozu do Kanterlota, gdje se odvija takmičenje, tri pekara se pridruže: Joe, s tornjem krofni i šljokica; Gustave le Grand, s eklerima; i Mulia Mild s čokoladnim losom. Rozeti su pekari sumnjivi, i zato cijelu noć ostane budna pred kolačem Sladića. Dok ga motri, zaspe. Sljedeći dan pronađe da je cijela stražnja strana kolača odgrizena. Odmah okrivi pekare. Ponoćna Iskra misli da je Rozeta šašava zbog njenih optužbi, i sama preuzme istraživanje. Kad sazna da su Tihana, Šarenlota i Divna zapravo pojele kolač, voz prođe kroz tunel. Kad izađu iz tunela, pekari jedni drugima pojedu hranu. Da se izvine jedni drugima, svi pekari kombiniraju svoju hranu i naprave čokoladni kolač s eklerima i šljokicama. 
5125 "A Canterlot Wedding - Part 1" James WoottonMeghan McCarthySAD: 21. 4. 2012.
 
5226 "A Canterlot Wedding - Part 2" James WoottonMeghan McCarthySAD: 21. 4. 2012.
 


Uloge[uredi | uredi izvor]

Glavni[uredi | uredi izvor]

Sporedni[uredi | uredi izvor]

Minorni[uredi | uredi izvor]

Gosti[uredi | uredi izvor]

Pjesme[uredi | uredi izvor]

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Koncept[uredi | uredi izvor]

Hasbro je odabrao animatoricu Lauren Faust kao kreativnu direktoricu i izvršnog producenta za seriju. Faust je htjela izazvati "ženskastu" narav franšize My Little Pony, i zato je smislila zanimljivije likove i uzbudljivije događaje i mjesta, dok je koristila prijedloge Hasbra za marketing linije igračaka. Od druge sezone, i sezona nakon, E/I ("educational and informational" (bosanski: edukativni i informativni)) sadržaj više nije bio korišten, i bio je zamijenjen TV/Y sadržajem, stvoren za djecu s 2 godine i više.

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Lauren Faust napustila je ekipu nakon kraja prve sezone. U drugoj sezoni dobila je zaslugu konsultantskog producenta. Njen rad na drugoj sezoni uglavnom je bio stvaranje scenarija i priča, i nakon kraja sezona nije nastavila raditi na seriji. Iako ih je napustila, želi radnicima koji su ostali sreću, uz to je i rekla "Praznine koje sam ostavila popunjavaju isti nevjerovatni umjetnici, pisci i režiseri koji su vam donijeli prvu sezonu. Sigurna sam da će serija biti zabavna kao i uvijek".[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "thebiggestjim na Twitteru". Twitter (jezik: engleski). Pristupljeno 6. 7. 2020.
  2. ^ "THANK YOU!!! by fyre-flye on DeviantArt". www.deviantart.com (jezik: engleski). Pristupljeno 4. 7. 2020.